Türkiye genelinde yaşanan bu doğal afet, tarım sektöründe büyük kayıplara yol açarken, fiyatlarda yüzde 70-80 civarında artışların öngörüldüğü bildirildi. Elazığ Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Rıza Gündüz, önümüzdeki yıl da donun etkisinin devam edeceğini belirtti.
Yenilenen iklim koşulları ardından ürünlerin çıkış zamanında, piyasalarda ciddi sıkıntılar yaşanacağı öngörülüyor. Özellikle Elazığ’da, ürünlerin yüzde 80 oranında azalması bekleniyor; bu durum fiyatlara yansıyarak, vatandaşların yüksek meblağlar ödemesine neden olacak. Yerli ürünlerin azalmasıyla birlikte dışarıdan ürün girişinin artması beklenirken, tüketiciler yüksek fiyatlar karşısında zorluk yaşayacak.
Gündüz, donun etkisiyle üretimin büyük oranda zarar gördüğünü ve çiftçilerin emeğinin boşa gittiğini dile getirerek, “Üzüm, elma, kayısı ve erik gibi birçok ürünün verimi yok oluyor. Bu zarar sezon sonunda kendini gösterecek. Üzümün kilosu 30 liradan 100 liraya çıkabilir. Gübre, ilaç ve bakım masrafları da boşa gitti.” ifadelerini kullandı. Donun etkilerinin gelecek yıl da devam edeceğine işaret eden Gündüz, fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Özellikle sezonluk çalışan ve yerli ürün satan komisyoncular, büyük oranda mağduriyet yaşıyor. Bazı dükkânların 4-5 aydır kapalı olduğuna vurgu yapan Gündüz, “Komisyoncuların zararını telafi etmek zor. Maalesef bu yıl, kasalara verdiğimiz paraları alamayabiliriz. Ürün olmayınca, pazarlama ve satışlar imkânsızlaşıyor.” şeklinde konuştu.
Bu afet, ülke geneline yayılan tarımsal kayıplarla birlikte, yerli üretim zincirini de derinden etkiliyor. Yetkililer ve sektör temsilcileri, önümüzdeki günlerde alım ve fiyat politikalarının yakından takip edilmesini istiyor.