İşte! Türkiye, dünyada en fazla diplomatik temsilciliğe sahip 5'inci ülke

Çözüm üretici ve barışçı politikaları ile dünyanın takdirini toplayan Türk Dışişleri Bakanlığı'nın etki gücü her geçen yıl artıyor. Türkiye, bu yıl açılan 4 yeni temsilcilik ile dünya genelinde 257 dış temsilciliğe ulaştı.

DÜNYA 27.04.2024 08:08:00 0
İşte! Türkiye, dünyada en fazla diplomatik temsilciliğe sahip 5

Savaşlarda ara bulucu, krizlerde çözüm üretici....
Sorunlarda ise vatandaşlarını kurtarıcı rol üstleniyor.

Türk dışişleri, diplomatik başarıları ile dikkati çekiyor. Bu başarıya etki eden en önemli unsurlardan biri de geniş diplomatik temsilcilik ağı...

Türkiye, dünyanın en büyük 5'inci diplomatik ağına sahip ülke

Dünyanın hemen her noktasında dış temsilcilikleri aracılığı ile bayrağını dalgalandıran Türkiye, bu sayı ile dünyanın en büyük 5'inci diplomatik ağına sahip ülke konumunda.

Dış temsilciliklerin sayısında özellikle son 20 yılda büyük artış oldu. Bu da Türkiye'nin etki gücünün artmasında önemli rol oynadı.

Türkiye'nin diplomatik temsilcilikleri listesi, Türkiye'nin jeopolitik konumu itibarı ile pek çok coğrafi, ekonomik ve siyasi ilişki içerisinde bulunduğu ülkelerdeki diplomatik temsilciliklerini içermektedir. İki kıtayı birbirine bağlayan bir konumda bulunan ülke Asya-Avrupa arasında bir köprü ișlevi görmektedir. Türkiye aynı zamanda bir Balkanlar, Kafkasya, Karadeniz, Akdeniz ve Orta Doğu ülkesidir. Bu konumu ve birçok ülke ile daha Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş ikili ilişkileri dolayısıyla dış temsilcilikleri de bu durumuna uygun bir şekilde konuşlanmıştır. Türkiye Kuzey KIbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yerleşik büyükelçiliğe sahip olan; ayrıca, gerek tarihsel bağlar gerekse soydaşların, akraba topluluklarının ve Türk vatandaşlarının varlığı nedeni ile Gümülcine, Rodos, Selanik, Burgaz, Filibe ve Köln, Mainz gibi birçok şehirde de yerleşik başkonsolosluğu bulunan tek ülkedir.

1793 yılında, ilk daimi Türk elçiliği Londra'da Osmanlı Sultanı III:Selim tarafından kurulmuştur.1924 yılında yurt dışında 39 temsilciliğe sahip olan Türkiye'nin dış temsilciliklerinin sayısı, fahri olanlar hariç olmak üzere, 2019 yılı sonu itibarıyla 246'ya ulaşmıştır. Türkiye, dünyada en fazla diplomatik temsilciliğe sahip beşinci ülke konumundadır.