Tarih: 18.09.2024 21:00

Fed, Ekonomiyi Canlandırmak İçin Tarihi Faiz İndirimine Gitti

Facebook Twitter Linked-in

Fed, 50 baz puanlık faiz indirimine giderek federal fon oranını yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Bu karar, 11'e karşı 1 oyla alındı ve yalnızca Michelle Bowman, 25 baz puanlık indirimden yana olduğunu belirterek karşı oy kullandı.

Fed’in açıklamasında, enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri dikkate alınarak bu kararın alındığı vurgulandı. Fed, en son Mart 2020'de Kovid-19 salgını sebebiyle faizleri sıfıra çekmişti. 2022 yılında artan enflasyon karşısında 11 kez faiz artırımı yaparak oranı yüzde 5,25-5,50 seviyesine yükseltmişti.

Açıklamada, ekonomik aktivitenin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiği, ancak istihdam kazanımlarının yavaşladığı belirtildi. İşsizlik oranı yükselse de düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor. Enflasyonun FOMC’nin yüzde 2 hedefi doğrultusunda ilerlediği ifade edilerek, "FOMC, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru hareket ettiğine dair daha fazla güven kazandı" denildi.

Fed, ekonomik tahminlerini de güncelleyerek, federal fon oranı tahminini bu yıl sonu için yüzde 5,1'den yüzde 4,4'e düşürdü. Büyüme tahmini ise bu yıl için yüzde 2,1'den yüzde 2'ye revize edildi. İşsizlik oranı tahminleri de yukarı yönlü revize edilerek 2023 için yüzde 4,4 olarak belirlendi.

Fed Başkanı Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin ise arttığını belirtti. Bu değişimlerin, Fed’in ekonomik görünümünü nasıl şekillendireceği merakla bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —