Elazığ’dan Şırnak’a kurulan bu köprü, engelli sporcuların eşit fırsatlarla buluşmasını ve dayanışmanın gücünü simgeliyor. Cizre’deki çalıştay, umut ve hak savunuculuğunda güçlü bir adım olarak tarihe geçti.
Geçtiğimiz hafta sonu, Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü, Şırnak’ın Cizre ilçesinde “Engelliler için Savunuculuk Aracı ve Güçlenme Stratejisi Olarak Spor Çalıştayı” düzenledi. 24-25 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen bu özel etkinlik, Elazığ’dan Şırnak’a kadar geniş bir katılımcı yelpazesiyle bölgesel bir farkındalık ve dayanışma platformu sundu.
2007 yılından beri engelli sporlarının desteklenmesi ve engelli sporcuların güçlenmesi adına faaliyet gösteren Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü, bu çalıştayla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde engellilerin spora erişiminde eşit fırsatlar sağlama misyonunu bir adım ileriye taşıdı. Ahmet Yıldırım, “Cizre’de engelli sporcularla ilgili ilk kez bölgesel bir sivil toplum buluşmasına ev sahipliği yaptık” dedi.
Yıldırım, Cizre’yi tercih etmelerinin nedenini şöyle açıkladı: “İlçelerde yürütülecek çalıştaylarla, bilgiyi eşitlemek ve bölgesel özgün koşulların engelli hakları ve spora erişimi nasıl etkilediğini yerinde görmek istiyoruz. Cizre’deki engelli örgütleri ve spor kulüplerinin deneyimlerinden yararlanarak birlikte çalışma zeminini yaratmak için ilk adımı attık ve bu çalıştayları bölgemizde başka ilçelerde sürdüreceğiz.”
Çalıştay süresince, katılımcılar engelli sporcuların ihtiyaç ve önceliklerini belirlemek için mevcut durum analizi yaptılar. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın kıdemli kısa dönem uzmanı Selen Doğan’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen oturumlarda, spor yoluyla hak savunuculuğu, medyada engelli sporcuların temsili ve paralimpik hareket gibi konular ele alındı.
Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü’nden Ahmet Yıldırım, çalıştayın ardından engellilerin spora erişiminin karmaşıklığına dikkat çekti: “Spor faaliyetlerine katılabilen engelliler, pek çok zorlukla mücadele ediyor. Cizre’de güçlü bir adım attık. Sporun rekabetçi yanını değil, gelişmeye ve dayanışmaya etkisini ön planda tutan, sporu bir insan hakkı olarak ele alan bir çalışma yaptık.”
Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü, 17. yaşını hak temelli çalışma alanını genişleten ve savunuculuk ile iletişim kapasitesini güçlendiren yeni bir vizyonla kutluyor. Sporu, engellilerin insan hakları açısından geliştirilmesi gereken bir savunuculuk aracı olarak kabul ederek, Türkiye’ye ilham kaynağı olacak bir adım atmış oldu.