Tarih: 17.10.2024 10:15

AFAD Müdürü Cafer Giyik’in Başarılı Deprem Müdahalesi

Facebook Twitter Linked-in

16 Ekim 2024 tarihinde, saat 10.46’da Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, geniş bir bölgede hissedildi. Elazığ’da da yoğun şekilde etkisini gösteren deprem sonrasında, AFAD Elazığ İl Müdürü Cafer Giyik, ekipleriyle birlikte hızla harekete geçti. İlk müdahaleyi gerçekleştiren Giyik ve ekibi, krize karşı hızlı refleks göstermeleriyle, halkın güvenliğini sağlamak adına başarılı bir operasyon yürüttü.

İlk Andan İtibaren Koordinasyon

Göreve geldiği günden itibaren yaptığı titiz çalışmalar ve düzenli tatbikatlarla bilinen Cafer Giyik, depremin hemen ardından kriz yönetimini devralarak ekibiyle birlikte sahada etkin bir operasyon başlattı. İlk müdahalede 4 araç ve 30 kişilik arama kurtarma ekibi sahaya yönlendirildi. Bölgedeki çalışmalara destek olmak amacıyla Tunceli, Erzurum ve Erzincan’dan 4 araç ve 18 personel de Elazığ’a sevk edildi. Giyik, yaptığı açıklamada, olay yerine intikal eden ekiplerin hızlı hareket ettiğini ve deprem sonrası oluşan risklerin minimize edilmesi için büyük bir çaba sarf edildiğini vurguladı.

Deprem Sonrasında Yapılan Çalışmalar

Yapılan ilk tespitlere göre Elazığ’da can kaybı yaşanmazken, merkezde 17, kırsalda ise 3 ağır hasarlı bina tespit edildi. Toplamda 20 bina ağır hasar alırken, herhangi bir yıkım olmadı. Bunun yanı sıra deprem nedeniyle trafikte 21 kaza meydana geldi. Bu kazalardan 12’si yaralanmalı, 9’u ise maddi hasarlı olarak raporlandı. Elazığ-Malatya Karayolu, Kömürhan Köprüsü civarı, Baskil ilçesinde 3 köy yolu ve Sivrice’de 1 köy yolu kaya düşmeleri sonucunda kapanmıştı. Ancak Cafer Giyik ve ekibinin hızlı müdahalesi sayesinde, bu yollar kısa süre içerisinde yeniden ulaşıma açıldı.

Hastanelere Sevk Edilen Vatandaşlar

Deprem sonrasında hastanelere sevk edilen 185 kişiden 177’si taburcu edilirken, 5 kişi serviste, 3 kişi ise yoğun bakımda tedavi altına alındı. Giyik, vatandaşların hızlı şekilde hastanelere ulaştırıldığını ve sağlık ekiplerinin yoğun çaba gösterdiğini belirtti. Aynı zamanda, bölgedeki hasar tespit çalışmalarında 974 ihbar alındı, bu ihbarların ardından 921 binanın kontrolü yapıldı ve 20 binanın ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Bu çalışmalara toplamda 51 personel ve 20 araç katıldı.

Gece Gündüz Çalışan Bir Ekip

Elazığ AFAD Müdürü Cafer Giyik’in göreve geldiği günden bu yana, kriz yönetimine verdiği önem ve gerçekleştirdiği tatbikatlar, bu tür acil durumlarda hızlı ve etkin müdahalenin kapılarını açtı. Gece gündüz demeden çalışan Giyik, ekibiyle birlikte deprem sırasında ve sonrasında ortaya çıkan tüm sorunlara anında müdahale etti. Elazığ’ın farklı bölgelerinde meydana gelen kaya düşmeleri, yolların kapanması ve binalardaki hasarlarla ilgili çalışmaları hızla yürüten Giyik, olayın ulusal bir felakete dönüşmesini engelleyen ana aktörlerden biri oldu.

Afet Müdahale Sürecinde Başarı

Cafer Giyik’in liderliğinde yürütülen operasyonlar, ulusal çapta da takdir topladı. Hem afet öncesinde yaptığı hazırlıklar hem de afet sonrası hızlı müdahalesiyle Elazığ halkının güvenliği sağlandı. Giyik, Elazığ’da deprem öncesinde gerçekleştirilen tatbikatların, kriz anında nasıl sonuç verdiğini ve halkın güvenliği için atılan her adımın ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdi. AFAD ekipleri, gece gündüz demeden görevlerinin başında çalışarak hem sahada hem de kriz merkezinde koordinasyonu sağladı. Gelen ihbarların değerlendirilmesi ve bölgedeki bütün eksikliklerin giderilmesi noktasında büyük bir özveriyle çalışan Giyik ve ekibi, başarılı bir deprem müdahalesine imza attı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —