Sıcaklıkların artması ve tarımsal sulama faaliyetleri nedeniyle Keban Baraj Gölü ve Karakaya Baraj Gölü'nde su seviyelerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Haziran ve Temmuz aylarında artan buharlaşma ve tarımsal sulamanın etkisiyle her iki barajda da kot seviyeleri tehlikeli seviyelere indi.
Sıcak havaların etkisiyle, maksimum kotu 845 metre olan Keban Baraj Gölü'nde mevcut kot 840,05 metreye geriledi. Benzer şekilde, maksimum kotu 693 metre olan Karakaya Baraj Gölü'nde ise mevcut kot 689 metreye düştü.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Keban ve Karakaya Baraj Gölleri'nde yakın zamanda su seviyelerinde bir artış beklenmiyor. Ağustos ayında sıcaklıkların daha da artması ve küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle su seviyelerinde daha fazla düşüş görülebileceği belirtiliyor.
Uzmanlar, su kaynaklarının daha dikkatli ve tasarruflu kullanılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu durum, bölgedeki tarımsal faaliyetleri ve su tüketimini önemli ölçüde etkileyebilir.