YABANCI SERMAYE YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYOR?

Maden ilçesi yakınlarındaki değerli bakır altın kobalt kurşun çinko ve demir maden sahası ile ilgili yapılan çalışmalar ve çalışmalar tamamlanmadan neden ihaleye mi çıkılıyor?

EKONOMİ 10.02.2022 16:02:00 0
YABANCI SERMAYE  YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYOR?

Elazığ' TSO' da yapılan ve birçok oda ve STK temsilcisinin katıldığı toplantıda maden ilçesi yakınlarında değerli madenler değerlendirildi. Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan henüz bölgedeki çalışmalar tamamlanmadan ihale hazırlığına girilmesini doğru olmadığını kaydetti.

BAŞKAN ASİLHAN ARSLAN: “ŞEHRİMİZE % 100 EKONOMİK GİRDİ VE İSTİHDAM ANLAMINDA KATKI SAĞLAYACAK”

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, " Geçtiğimiz günlerde Elazığ basınının gündeme getirdiği ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizleri göreve davet ettikleri, ilimizin Maden ilçesi yakınlarındaki çok değerli bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden sahası ile ilgili MTA tarafından yapılan çalışmaları uzun bir süredir takip etmekteydik. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki şehrimizin bir değeri ile ilgili Elazığ Kamuoyunda oluşan bu yüksek hassasiyet son derece yerinde ve memnuniyet vericidir. Şehrimiz insanının kendi coğrafyamızda var olan bir maden varlığının ilimiz iş dünyası tarafından işletilerek, ilimize bir fayda oluşturmasını istemesi çok doğal ve bizim de hem fikir olduğumuz önemli bir husustur. Bilindiği üzere Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz süreçte uygulamaya koyduğumuz ve yapım çalışmalarını tamamladığımız Enerji A.Ş. Örneğinde olduğu gibi, söz konusu maden sahamızın da, aynı yapı ve modelde işletilebileceği ve şehrimize % 100 ekonomik girdi ve istihdam anlamında katkı sağlayacağı kesinlikle göz ardı edilmemelidir” dedi.

BAŞKAN ASİLHAN ARSLAN: “İHALEYE ŞEHRİMİZDE MADENCİLİKLE MESLEK ALANI İLE İŞTİGAL EDEN ÇOK SAYIDA ÜYE İŞLETMEMİZ BULUNMAKTADIR”

Elazığ TSO Başkanı Arslan, “Elazığ'ın Maden ilçesindeki maden sahası ile ilgili çalışmalarımızı yaparken, maalesef Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (MAPEG) Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden Elazığ'ın Maden ilçesindeki dünyanın ender zenginlikteki bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir sahasını, bölgedeki raporlama ve sondaj çalışmaları tamamlanmadan aceleyle ihale çıkmaya hazırlanması, akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır. Biz, bu değerli maden sahasının olduğu yerde bir izabe tesisi kurulmasını, böylelikle zaten istihdam anlamında sıkıntı yaşayan şehrimizin işsiz evlatlarının burada istihdam edilmesini mutlaka istiyoruz. Aksi halde ilimizin bu değerli maden varlığının, işletme tesisi kurmayacak yabancı bir firmaya verilmesi, ne ekonomik ve ne de istihdam anlamında ilimize hiçbir katkı sağlamayacak, ihaleyi alan firmanın şehrimizden madeni çıkarıp başka bir yerde işleyip dünya pazarına satmasından ibaret kalacaktır. Diğer önemli bir hususta ihalenin yapılma şeklidir. Yapılacak olan ihaleye şehrimizde madencilikle meslek alanı ile iştigal eden çok sayıda üye işletmemiz bulunmaktadır, bu işletmelerimizin de ihaleye giren taraflar olmasını bekliyoruz. Bizler Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası camiası olarak, dünyanın ender zenginlikteki bu maden sahasının İlimize kalıcı fayda sağlaması ve kurduğumuz biyogaz tesisi örneğinde olduğu gibi çok ortaklı bir yapı ile şehrimiz insanının da hisse alarak ortak olabileceği bir yapıda işletilmesi yönünde hazırlıklarımıza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

BAŞKAN ASİLHAN ARSLAN: “MADEN’İN ESKİ YILLARDAKİ CANLILIK VE HAREKETLİLİĞİNE KAVUŞMASINDA BÜYÜK BİR ETKEN OLACAK”

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, “Ülkemiz ve ilimiz için son derece önemli olan bu değerli maden sahamızın ilimizde oluşturulacak bir girişim gurubu tarafından yukarıda bahsettiğimiz çok ortaklı yapıda, Elazığlıların hissedar olarak ortak olabilecekleri şekilde işletilmesi şehrimizin tarihine yazılacak bir adım olacaktır. Biz Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu maden varlığının şehrimizin istifade edeceği çok ortaklı bir oluşum ile işletilmesi kadar, deprem ve pandemi sürecini çok ağır bir şekilde yaşamış olan Elazığ'ımıza maddi manevi her anlamda büyük bir moral olacağını, yüksek bir ekonomik girdi sağlayacağı hususunu da son derece önemsiyor, Maden ilçemizin o eski yıllardaki canlılık ve hareketliliğine kavuşmasında büyük bir etken olacağına inanıyoruz” dedi.

MEHMET ALİ DUMANDAĞ: “FERROKROM’DA BAŞARILI OLAMADIK AMA BURADA BAŞARILI OLACAĞIZ”

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Gerçekten kamuyu çok güzel haberdar edildi, çok güzel bir çalışma yapıldı. Bugün hepimiz bir aradayız. Gerçekten dışarıdan gelip de burada para kazanıp gidip dışarıda yatırım yapacak değil de; burada bizim tüm başkanlarımızdan, kamuoyundan, tüm hemşehrilerimizle birlikte elimizi taşın altına koyalım, bu projeye sahip çıkalım bu ihaleye sahip çıkalım. Herkes gücüne göre ortak olsun. Gittikten sonra niye olmadı demeyelim. Biz Ferrokrom’da başarılı olamadık ama burada başarılı olacağız. Ben buradaki başkanlarıma da güveniyorum. Hepimiz iş insanıyız, hepimiz bir iş yapıyoruz. Ama memleketimize yaptığımız işin tadı bambaşkadır. Büyüklerimiz demiş ki ‘eldeki kuş daldaki kuştan daha faydalıdır’ Biz birlik beraberliğimizi bozmayalım. Duruşumuzda dik duralım. Bunun arkasında duralım. Yapılan çalışmalardan dolayı Asilhan Arslan Başkan’ıma teşekkür ederim. İlimiz için hepimiz için inşallah en hatırlısı olur. İnşallah muvakkat olacağız” ifadelerini kullandı.

CEMİL ERDEM: “BAKANLA BU İŞİ ÇÖZECEĞİMİZİ BEN TAHMİN EDEMİYORUM”

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Cemil Erdem, “Gerçekten bugün ki konu Elazığ için çok büyük bir değer, çok bulunmaz bir nimet. Bu nimeti, bu değeri hep birlikte Allah’ın izniyle çözeceğimize inanıyoruz. Bütün gücümüzle, bütün imkanlarımızla gayret göstererek, koşarak, yürüyerek bu işin altından kalkmamız lazım. Saha tam bitmeden bile hemen ihaleye açılması çok anlam taşıyan bir konu. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Şurada 20 gün içerisinde büyük gayret göstererek bu işin altından kalkmamız için ilgili makamlara, ilgili mercilere koşmamız lazım, gitmemiz lazım. Biz sayın vekillerimizle de görüştük bu konular. Bakanla bu işi çözeceğimizi ben tahmin edemiyorum ama kesinlikle ve kesinlikle Cumhurbaşkanımıza bu Elazığ’ın meselesini, Elazığ’ın sıkıntılarını, Elazığ’ın depremden ne kadar yara aldığını, pandemiden ne kadar yara aldığını ve bu bölgede Elazığ’a kesinlikle ve kesinlikle pozitif bir ayrımcılık yapılmasını biz talep edeceğiz. Bunun için de gayretlerimiz ve çabalarımızı göstermemiz lazım. Biz bu sahayı eğer Elazığlılar, Elazığlı iş insanlarının eline geçemezse kesinlikle ve kesinlikle Yıldırımlar Holding gibi buradan da bize hiçbir fayda sağlanmaz, Elazığ’a yazık olur, memlekete yazık olur. Bizim topraklarımızda çıkan bu güzel değerleri bizler değerlendirelim diye düşünüyoruz. Gerçekten büyük holdinglerimiz var. İnşallah onların da büyük gayret ve çabalarıyla bu iş yerine gelecektir diyelim. Herkes burada ortak paydada birleşebilirler, katkı sağlayabilirler. Sayın başkanımızın anlattığı gibi eğer buradan toprağı çıkarır da farklı bir ile götürür orada çalışırlarsa Elazığ’ın hiçbir katkısı olmaz, hiçbir değeri olmaz. Orada en fazla çalıştıracakları adam sayısı 100-200 kişidir. Eğer o sistem Elazığ’da kurulursa en az 2 bin 500 3 bin kişi eleman çalışacaktır” dedi.

Elazığ TSO MECLİS BAŞKANI YAŞAR: “BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM”

Elazığ Tcaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, “Şehrimizde önemli bir dönüm noktasındayız. Sivil insitiyatıfımiz dikkat çekmemiz gereken yerlere ulaşır. Öncelikli sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bu tesisler bu şehirde yapılmaz ise bu madenler başka şehre giderse dedikleri gibi sadece birkaç güvenlik ve birkaç maden işçisi dışında şehrimize hiçbir katkısı olmayacak. Bu nedenle bu tesisleri muhakkak burada yaptırmak ve Elazığlı iş dünyasında bu işin içine sokmalıyız. Biz Elazığ iş dünyasını bu işin içine sokamazsak depremde ve pandemide kaybettiğimiz büyük ekonomik değerlerimizi ekonomik olarak yaşadığımız kan kaybını bundan sonra telafi etmek zor bu şehrimiz için bir nimet bir fırsat bunu iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.