Türkiye'deki seçim sonuçları Afrika'da neden kutlanıyor?

Türkiye'deki seçim sonucunun Afrika sokağında kutlanması "konvansiyonel sisteme başkaldırı" olarak görülüyor

POLİTİKA 9.06.2023 21:46:00 0
Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci turu 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi başarısının Afrika ve Orta Doğu sokaklarında coşkuyla kutlanması, yıllarca sömürülen ve ayrımcılığa uğrayan ülkelerin "konvansiyonel düzene karşı" baş kaldırması olarak değerlendiriliyor.

Türk vatandaşlarının çoğunlukla yaşadığı yerler dışında Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde de kutlanmasının, Türkiye'nin etki alanının sınırlarını gösteriyor. Kazan kazan ilkesine dayanan bölgesel politikaların "mazlum coğrafyalarda" Türkiye'nin sevilen ve aranan aktör olmasını sağladı.

Batılı ülkelerin materyalist ve sömürgeci politikalarına karşı Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde, bölge ülkelerini ve sorunlarını önemseyen, uluslararası alanda görünür kılan tutum sergiledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a özellikle Batılı ülkeler dışındaki toplumsal desteğin güçlü olduğu görülüyor. Hatta Batılı ülkelerde yaşayan göçmenler de bu sempati halkasına dahil. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' gibi sloganlarla unutulmuş, yıllarca göz ardı edilmiş halkların sözcüsü olması. Dünyanın ezilen halkları Cumhurbaşkanı Erdoğan'da kendilerini buluyor ve temsil edildiklerine inanıyor. Erdoğan bir anlamda dünyanın mazlumlarının gür sesi olarak görülüyor.

Başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde bugün diplomatik görevlerde bulunan veya ülkelerini kalkındırmak için çabalayan pek çok kişi, Türkiye'nin verdiği burslarla yine Türkiye'de eğitim aldı ve bugünlere geldi. Bu isimler artık kendilerini ülkelerinde fahri Türk vatandaşı gibi görüp Türkiye'nin temsilcisi gibi faaliyet gösteriyor. Bu kişiler de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesini arzu ediyor, bunun gerçekleşmesini kendi ülkelerinin de gelecekte daha güçlü hale gelmesi anlamına geldiğini savunuyor. Bu nedenle kutlama sevinçlerine ortak oluyorlar.