Türkiye ve Azerbaycan'dan bir ortaklık daha!

Karabağ Zaferi’yle birlikte Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. Özellikle savunma sanayi alanında yapılan işbirlikleri iki devlet tek millet sloganını güçlendiriyor.

GÜNDEM 23.06.2023 12:15:00 0
Türkiye ve Azerbaycan

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de geçtiğimiz günlerde Azerbaycan basınına verdiği bir demeç yukarıda bahsettiğimiz ilişkilerin çok daha farklı bir noktaya gideceğine işaret etmişti.

Prof.Dr.Görgün, ASELSAN’ın Hava Komuta Kontrol Sistemi (HAKİM) projesine atıfta bulundu. Bu sistem sayesinde Türkiye ve Azerbaycan hava sahasının kontrolünü sağlayacak aynı zamanda ortak harekat imkânı da doğacak.

TRT’den Sertaç Aksan’ın haberine göre Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin, HAKİM projesini ‘birden fazla radardan elde edilen verileri işleyen ve tanımlanmış hava resmini oluşturan bir hava komuta kontrol sistemi’ olduğunu belirtti.

HAKİM’e geçiş yapınca Türkiye ve Azerbaycan hava sahalarında aynı dili konuşacak. Şahin, Azerbaycan’da bir radardan elde edilen radar iz verilerinin Türkiye’ye aktarılabileceğini belirterek, “Bunun tam tersi de mümkün olacak. Günün sonunda, Ege’den Hazar’a kadar geniş bir alandaki radarların iz verileri HAKİM’de görüntülenebilecek” diyor.

BİLGİLER NATO’YA AKTARILMAYACAK

Şahin’in aktardığı bilgiler arasında bilgilerin NATO’ya aktarılıp aktarılmayacağı konusu da var. Türkiye bir NATO ülkesi olmasına rağmen hali hazırda da elde ettiği tüm verileri NATO’ya aktarmıyor. Şahin. Ülkemizin NATO’ya deklare ettiği radarlar olduğu gibi, herhangi bir bilgi paylaşımının yapılmadığı milli statüdeki radarlar olduğuna dikkati çekiyor.