Şimşek, Kalın ve Fidan'ın kabinede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer vermesi kesinleşti.

POLİTİKA 1.06.2023 21:32:00 0
Şimşek, Kalın ve Fidan

Şimşek'in 2009-2018 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptığı dönemde finans piyasaları tarafından güven veren bir isim. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumartesi gününe kadar yeni kabinesini açıklayacağını söyledi.

Yetkililere göre Erdoğan, Şimşek'i Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atamayı düşünüyor, ancak Şimşek doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir rolü tercih ederek Hazine ve Maliye Bakanı olabilir. Aynı yetkililere göre, yeni kabinede Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın yer alması da neredeyse kesin.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın da ekonomiyle ilgili bir bakanlığın başına getirilmesi bekleniyor.

Şimşek, 2015 yılında maliye bakanlığından ayrıldıktan sonra 2018 yılına kadar başbakan yardımcılığı yaptı ve TL'nin hızla değer kaybetmeye başladığı dönemden hemen önce istifa etmişti.

Gözler Merkez Bankası'na çevrildi,  mevcut Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da değiştirilebilir.

 Şimşek'in gelişinin ekonomide yeni bir dönemin habercisi olacağı ve büyük cari açıklar, azalan Merkez Bankası rezervleri ve Nisan ayında resmi rakamlara göre yıllık yüzde 44'e varan enflasyonla mücadeleye yardımcı olacağa benziyor. Türkiye'de geçen yıl enflasyon yüzde 85 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Yeni kabinede bazı eski isimlere geri dönülebileceği bilgiler arasında.