SİGORTA ACENTESİ SAHİBİ MUSA GÜLNAR SİGORTALILIĞIN ÖNEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPTI

Sigorta acentesi sahibi Musa Gülnar Elazığ’ın deprem bölgesi olmasından dolayı deprem sigortalarının mutlaka yapılması gerektiğini evlerini sigortalatan vatandaşların doğal afetler durumunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

GÜNDEM 16.03.2022 10:54:00 0
SİGORTA ACENTESİ SAHİBİ MUSA GÜLNAR SİGORTALILIĞIN ÖNEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPTI

Öncelikle sigorta nedir sigortanın önemi nelerdir, neden sigorta yapmalıyız diyen Sigorta acentesi sahibi Musa Gülnar “Sigorta yaptırmanız hem canınızın hem de malınızın güvenliğini bir noktada koruma altına almanız anlamını taşır. Karşı karşıya kalabileceğiniz risk alanlarına bağlı olarak farklı kategorilerde sigorta çeşitleri bulunmaktadır. Sağlığınız için değişiklik gösterebilen teminatlarda sağlık sigortaları, eviniz ya da eşyalarınız için konut sigortası deprem sigortası, aracınızı güvence altına alan kasko veya trafik sigortası ile farklı risklere karşı önleminizi en başında alabilirsiniz. Bunların yanı sıra sorumluluk sigortaları 3. Şahıslara karşı vereceğiniz zararları teminat altına alır.” dedi.

Sigorta sayesinde hiç beklemediğiniz bir anda karşılaşabileceğiniz giderleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz şeklinde açıklamalarda bulunan Gülnar “Anlaşmaya varacağınız poliçenize göre, pek çok masraftan kurtulabilir ya da masrafın sadece bir bölümünü ödeyerek bütçenizi koruyabilirsiniz. Sigortanız sayesinde herhangi bir kayıp yaşamadan güvencenizi alarak, içiniz rahat bir şekilde yaşayabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza karşılık verecek sigortalarla geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.” dedi.

Öncelikle ilimizde sigorta ile ilgili vatandaşlarımız meydana gelen 24 0cak 2020 depremi sonrası daha fazla bilgi sahibi olup sigortaya bakış açıları tamamen değişmiş ve bilgi sahibi olmuşlardır. Sigortaya olan güvenleri üst seviyeye ulaşmıştır.

Acente sahibi Gülnar Elazığ’ın deprem bölgesi olmasından dolayı deprem sigortalarının mutlaka yapılması gerektiğini evlerini sigortalatan vatandaşların Meydana gelen depremde sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

Acente sahibi Gülnar “Sigortalı vatandaşların %95’inin gayet memnun olduğunu kalan % 5’in DASK kurumundan kaynaklı çevre şehircilikten kaynaklı sıkıntıların yaşandığını açılan yaklaşık 25.000 adet hasar dosyasından yaklaşık 750 adet dosyanın yargıya intikal ettiğini yargıya intikal edilen dosyalarında çoğunun yargılama aşamasında çözüldüğünü çok az bir kısmının dava işlemlerinin devam ettiğini belirtmektedir.” dedi.

Davaya intikal edilen dosyaların genel olarak çevre şehircilik kurumu ile DASK kurumu arasında çıkan itilaflardan kaynaklı olduğunu dile getiren Musa Gülnar “örnek verirsek  çevre şehircilik deprem sonrası ilimizin çoğu yerinde ada bazında yıkımları gerçekleştirdiği yapılan yıkımlarda bazı binaların deprem kaynaklı yıkıldığını bazılarınız kullanılan malzemelerin yetersiz olduğu meydana gelebilecek başka bir depremde binaların depreme dayanamayacağı bazı binaların ada bazında yıkıldığı yıkımların çok geciktiği yıkım raporlarının vatandaşa geç verildiği bazı binaların farklı kurumlara yıktırıldığı kurumlar arası gecikmeden kaynaklı raporların gecikmesi nedeni ile DASK kurumunun hasarları geciktirdiği bu nedenle vatandaşların bir kısmının dosya sonucunu beklemeden  yargıya gittiği aşikardır. Bir diğer husus sigorta eksperlerinin sağlam dediği binaya çevre şehirciliğin ağır hasar verdiği yıkımı gerçekleştirdiği Dask kurumunun kendi eksperlerinin tuttuğu raporları baz alması nedeni ile her iki kurum arasındaki anlaşmazlık ve bilgi paylaşımı eksiği nedeni ile dosyaların yargıya intikal ettiğini gözlemlemekteyiz.” dedi.

Acente sahibi Gülnar “Sigorta Acentelerinin depremde gecesini gündüzüne katarak dosyalar ile ilgilendiği DASK kurumu ile devamlı görüşme halinde olduğu eksperler ile devamlı görüştüğü vatandaşın mağduriyetinin minimuma düşürmek için mücadele ettiği de mağdur vatandaşlar tarafından da dile getirilip Sigorta acentelerine güveni arttırmıştır. Sigorta acenteleri olarak bir kişinin mağduriyeti tüm şehrimizin mağduriyetidir düşüncesi ile hareket ettik. Maalesef depremin büyüklüğü nedeni ile yıkımın çok fazla olmasından dolayı  %100 başarıya ulaşamadık.” Dedi.

Acente sahibi Gülnar “İlimiz 1. Derece deprem bölgesi olup ilimizde ki deprem riskini kabullenmemiz gerekiyor.  Her yıl ortalama 5 büyüklüğünde deprem yaşıyoruz. 2007, 2010, 2011 ve en büyük depremi 24 Ocak 2020 yılında 6.8 büyüklüğünde yaşadık. Yıkılan binalarımız oldu şehrimiz enkaza döndü en acısı telafisi mümkün olmayan can kayıplarımız oldu. Elazığ deprem bölgesi bunu kabullenmemiz lazım. DASK (deprem sigortası) poliçesi konut sigortaları hakkında vatandaşlarımızı sigorta acenteleri olarak daha fazla bilgilendirmemiz lazım” dedi. DASK (Deprem) sigortasını abonelikler için elektrik su tapu işlemleri vs. için yapan vatandaşlarımız var abonelikleri için değil de mağduriyetimizin giderilmesi için poliçelerimizi yaptırmamız gerekiyor. Deprem sigortası DASK m2 birim fiyatı üzerinden ödeme yapıyor. Betonarme karkas binalar için m2 birim inşaat maliyet bedeli için 1.500.00 TL ödeme yapmakta ancak son aylarda artan inşaat maliyet bedelleri m2 birim fiyatı 4.000.00 TL bedelin üzerine çıkmaktadır. Bu nedenle düşük bir bedel ödeyerek sigorta şirketlerinde mağduriyetlerin yaşanmaması için konut poliçesi de kesilmesi gerekmektedir.

Konut poliçesi kesilmesi durumunda hem meydana gelebilecek depremde alınacak bedeli almakta hem de konutunuzda meydana gelebilecek yangın, su, hırsızlık, gibi tüm hasarları da karşılamaktadır. Konut sigorta bedelleri de parasal olarak yüksek değildir.” dedi.

Acente sahibi Musa Gülnar “Taşıt sigortaları hakkında taşıt sigortaları iki gruba ayrılıyor. Trafik ve kasko sigorta poliçeleri trafik sigortalarında sorun yok ama fiyatla ilgi dönemsel olarak sıkıntılarımız var. Elazığ’da kaza oranları çok yüksek. Doğu illeri ya da batı illeri ile karşılaştırsak en fazla kaza oranı olan illerden biri Elazığ çok yüksek kaza oranı var.” dedi.

Acente sahibi Musa Gülnar “Trafik sigortamızı mutlak yaptırmamız gerekmektedir. Trafik sigortaları meydana gelecek kazada karşı tarafın maddi hasarını araç başı 50.000.00 TL kaza başı 100.000.00 TL sakatlanma ve ölüm bedeli olarak da kişi başı 500.000.00 TL bedel olarak karşılamaktadır. Ancak son yıllarda meydana gelen araç bedellerindeki artış. Yedek parçadaki bedellerin en az 4. Kat artması asgari ücretin artması nedeni ile ölüm ve sakatlık tazminatlarının ciddi oranda artması nedeni ile ödenecek tazminat çok düşük kalmaktadır. Bu nedenle aracınıza İMM teminatı yani karşı tarafın hasarını yüksek bedelde karşılama teminatı almanız gerekmektedir. Örneğin aracınızla kazaya karıştınız karşı tarafın aracında 200.000 TL hasar çıktı mevcut olan trafik sigortası 50.000 TL ödemektedir. Kalan 150.000 TL sizin cebinizden çıkmaktadır. Bu bedelin veya daha yüksek bir bedelin sizden çıkmaması için acentelerinizde mutlak İMM (karşı taraf hasarı)  teminatını talep ediniz çok düşük bedeller ile bu teminatı alabilirsiniz. Yine son zamanlarda araç bedellerinin artması ve yedek parçaların aşırı zamlanması nedeni ile araçlarınıza birikimlerinizi korumak adına kasko poliçesi yaptırmanız gerekmektedir. İşyerleri olan hemşerilerimizin işyerlerine işyeri geniş kapsamlı poliçe yaptırmaları gerekmektedir. İş yeri poliçelerde yüksek fiyatlı poliçeler olmayıp düşük bedelli poliçelerdir.  Sağlık poliçeleri kapsamında sigorta şirketlerimiz çok ilerleme kaydetmiş bulunmaktalar. Tamamlayıcı sağlık sigorta poliçesi yapan vatandaşlarımız Özel hasta hanelere her hangi bir fark ödemeden tedavisini olabilmekteler. Doktorlarımızın, muhasebecilerimiz, avukatlarımızın, mühendislerimiz, inşaat firmalarımız, fabrikalarımız, sayamadığımız tüm meslek gruplarının, tüm meslek kuruluşların sorumluluk sigortası poliçesi ( yapılacak herhangi bir yanlışlık sonrası iş kazası sonrası çıkacak tazminat ödeme bedeli)  Sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Bu poliçeleri’ de bu meslek guruplarına önermekteyiz.” dedi.

Acente sahibi Gülnar “Sonuç olarak sigorta poliçesi sigorta acentesinde alınır. Sebebi ise başınıza gelebilecek herhangi bir hasarda gece yarısı arayabileceğiniz, her daim bürosuna gidip çay içebileceğiniz derdini anlatabileceğiniz, detaylı bilgi sahibi olabileceğiniz. Kendi yerlerinizdir. Her sigortacının derdinizi dinleyecek sizlere bir çay ikram edecek bilgi verecek vakti vardır. Doğru bilgiyi doğru yerden almanız gerekmektedir. İnternetlerden farklı kurumlardan alacağınız bilgiler dönüşü olmayan mağduriyetler yaşatabilir.” İfadelerini kullandı.