Seyran: “Hiç bir yemeğimiz tescilli değil”

TÜRKPATENT göre 2020 yılı sonu kaydında Doğu Anadolu Bölgesi illerinde Elazığ coğrafi işarette sınıfta kaldı. Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, “Hiç bir yemeğimiz tescilli bulunmuyor.” dedi.

YAŞAM 4.03.2021 16:33:00 0
Seyran: “Hiç bir yemeğimiz tescilli değil”

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, 1300 çeşidin üzerindeki Elazığ yemeklerinin yerel yönetimler, Elazığ Valiliği, Kültür Turizm Müdürlüğü, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret Odası tarafından tescil edilmesine yönelik çağrı da bulundu.

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, 1300 çeşit Elazığ yemeklerine coğrafi bölge tescili alınması çağrısında bulundu. Seyran, yapılacak tescil işlemlerinde gerekli rehberliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Komşu şehirlerin Elazığ mutfağının birçok önemli yemeklerini tescilleme yönündeki çabalarına Elazığ’ın duyarsız kaldığını birçok Harput yemeğinin farklı şehirlere kaptırılmak üzere olunduğuna dikkat çeken Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, şunları söyledi:

"Elazığ No:23 Elazığ Mutfağın’dan adlı kitabımızla arşivlediğimiz Elazığ Yemekleri'nin tescil işlemlerinde de çok geç kalınmadan önemli bir adım atılmalıdır. Bize ait kültürel değerlere sahip çıkmazsak, onları korumazsak gelecekte sahip çıkabileceğimiz yaşayan kültür öğelerimizin büyük bir kısmı başka şehirler tarafından tescillenerek sahiplenilecektir. 1300 çeşitten fazla Elazığ yemeği bulunmakta. Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve ilgili kurumların yemeklerimizle ilgili tescil çalışmalarını üstlenmesini ve gerçekleştirmesini bekliyoruz. Yemeklerimizin sadece Elazığ adına değil, dünyadaki tescilinin de alınması gerekiyor. Yani uluslar arası arenada sadece bölgesel ve coğrafi tescil yeterli değil, dünya tescili gerekiyor. Baklavanın Türkiye tescili alındı ama dünya tescili Yunanistan'a kaptırıldı. Bu bizim yemeklerimizde de başımıza gelmemeli. Yapılan bu tescil işlerinin maddi olarak hiçbirimize bir faydası yok ama Elazığ ve Türk mutfak kültürüne büyük bir hizmetin ilk adımları olarak görülmeli. Elazığ Valiliği, Elazığ Kültür Müdürlüğü, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Elazığ mutfağının bütün öğeleri için ayrı ayrı tescil işlemleri yapılmalıdır. Elazığ kültürü söz konusu olunca hepimizin bir araya gelmemiz lazım. Konu Elazığ ise el ele vermek bir araya gelmek zorundayız. Biz Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği olarak teknik ve bilgi desteğini sağlayacağız. Bu çalışmalarda Elazığ kazançlı çıkacak. Bu yemekler bizim, ama bunu kanıtlayabilmemiz için tescil işlemlerini mutlaka yaptırmamız gerekir" dedi.

25-30 yıl öncesine kadar kitabımız yoktu

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, “Tescil işlemleri, şimdiye kadar sahiplenilmemiş, araştırdığımızda hiçbir yazılı tarihçesi veya bundan 25-30 yıl öncesine kadar yazılı bir kitabı olmayan, değeri yalnızca sözde kalan, çoğu kayıt altına alınmadığı için unutulmuş belki orijinalliğini yitirmiş, yemek kültürünün korunmasına destek verecektir.

Coğrafi Tescil sayesinde bu yemeklerin; Orijinal tarifleri resmileşecek, Devlet kayıtlarına geçecek ve belki yüz yıl sonra bu tarifler aynı şekilde kayıtlı olarak devlet evraklarında yer alacak. Başka şehir ve ülkeler yemeklerimize sahip çıkma olasılıkları ortadan kalkmış olacaktır. Bu Elazığ’ın yaşaması ve ayakta kalması için çağrımızdır” dedi.