“Otizm Farkındalık Günü” Etkinliği Düzenlendi

Yaşam Otizm Vakfı ve TÜMSAĞDER tarafından “Otizm Farkındalık Günü” etkinliği düzenlendi.

YAŞAM 1.04.2022 16:15:00 0
“Otizm Farkındalık Günü” Etkinliği Düzenlendi

Yaşam Otizm Vakfının organize ettiği, Tümsağderin de desteklediği program kapsamında özel bir Cafede farkındalık etkinliği yapıldı. Otizmli bireylerinin ailelerin de katıldığı etkinlikte, çocuklar birçok oyun oynarken şarkı söyleme imkanı da buldu. TÜMSAĞDER başkanı İlhan Şen, selamla konuşması yaptı.

ALİMOĞLU: “HER 68 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ”

Yaşam Otizm Vakfı başkanı Selma Alimoğlu, otizm vurgu yaparak eğitimin önemini anlattı. Alimoğlu, “Otizm doğuştan gelen ancak yaşamın ilk 3 yılı içerisinde ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin sebebi ise hala bilinmemekte. 30 sene önce doğan her 2 bin çocuktan birinde görülürken günümüzde her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Bilimsel araştırmalar erken tanı ve doğru eğitim yönetimiyle yoğun olarak eğitim alan çocukların çoğunda otizmli çocukların kontrol altına alınabilirliğini gösteriyor. Yani otizmli çocuklarda eğitim tedavi anlamını taşıyor. Fakat alınan eğitimin yoğun ve sürekli olması şart. Otizmli çocukların haftada en az 20 saat bireysel özel eğitim alması gerekiyor. Oysaki ülkemizde sosyal güvenlik kapsamında otizmli çocuklar için haftalık 3 sat olan eğitim dünya genelinin oldukça gerisinde kalıyor. Şayet devlet desteği olmaksızın kendi imkânlarınızla gerekli eğitimi aldırmaya kalkarsanız bunun için maddi kaynak gerekmekte. Projemiz hayata geçirmemize vesile olan başka Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’na bu sürçte desteklerini esirgemeyen Milli Eğitim Müdürümüze, Halk Eğitim Müdürlüğümüze tüm güçlüklere rağmen yılmadan çalışan öğretmen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

AYDIN: “NE KADAR ERKEN TANI KOYARSAK O KADAR İYİ”

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, erken tanın ilerleyen teknolojiyle birlikte çok daha faydalı olacağını belirtti. Aydın, “Erken tanı belki ilerleyen zamanlarda olur. Bilim ve teknikteki ilerlemelerle yani her zaman koruyucu hekimlik ön plana çıkacak. Bu vakaları nasıl önleyebiliriz? Günümüzde ki bulunduğumuz nokta itibariyle daha ziyade erken tanı ve erken tedavi ve ne kadar erken tanı korsak o kadar bu çocuklara faydalı olabileceğiz. Çocukları gerçekten topluma kazandırabileceğiz. Çocukları ayakları üzerinde duran toplumda yaşamlarını sürdüren bireyler olarak kazandıracağız” dedi.

BİLGİNOĞLU: “BU PROJELER HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu ise bu projelerin çok önemli olduğunu söyledi. Bilginoğlu, “Bir kez daha biz gördük ki inandık ki böylesine önemli projeler insanımıza dokunan bu projeler hepimiz için önemli. İyi ki başkanımız bizlerle ortak bir proje yapmışlar ve iyi de biz bu projelere destek vermişiz. İnşallah bütün bu sosyal projelerde olduğu gibi başkanımız sizlerin yanında. Bu hizmete bir aile bir birey olmanın yanı sıra her yönüyle gönülden verdiğiniz bu sosyal dayanışmadır. Mekanda bulunduğumuz tüm sağlık derneği çalışanları gibi daha doğrusu bütün STK’lar gibi gönülden çalışan arkadaşlara hizmet etmek bizlerinde görevidir.Bbaşkanımızın da bu yönde bizlere talimatları var” dedi.