NUSRET ÇOBAN: SES GETİRECEK PROJELER GELİYOR

Elazığ Traverten Mermeri ile gelecek şekilleniyor. Dört ortak ile yola başlayan Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şirketi'ne ait, Ancuz Köyü'nde yer alan traverten sahasının taşları şimdiden önemli projelerde...

EKONOMİ 4.11.2021 04:58:00 0
NUSRET ÇOBAN: SES GETİRECEK PROJELER GELİYOR

Elazığ Traverten Mermeri ile gelecek şekilleniyor. Dört ortak ile yola başlayan Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şirketi'ne ait, Ancuz Köyü'nde yer alan traverten sahasının taşları şimdiden önemli projelerde tercih edilmeye başlandı. Elazığ Traverteninin enerjisi ortada, ister tüm mekânı kaplayın, ister diğer malzemelerle birleştirin; baskın karakteriyle mekânın ana tanımlayıcısı olmaya aday. Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Çoban, ilk defa Ayışığı Gazetesi aracılığı ve çok özel röportajı ile yeni girişimlerini anlattı

Yüzyıllara meydan okuyan tarihi yapılardan esinlenerek depreme dayanıklı, çevreyi ve doğal yaşamı koruma felsefesiyle inşa edilecek olan görülmeye değer projelerin müjdesini veren Ancuz Mermer ve Maden İşletmesi San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Çoban, üretmekte oldukları travertenin özgün nitelikleriyle maden ve mermer sektöründe hareketlilik yaratma potansiyeline dikkat çekti.

Projelerin dış cephe, lobi ve ortak alanlarının tümü Ancuzlar Mermer’in Elazığ Traverteni ile sıcak ve özgün bir görünüm kazanacağa benziyor. Elazığ Traverteni'nin öne çıkacağı bu prestijli projelerde yaşam alanları klasik ve modern çizgilerle ayrıcalıklı birer mekana dönüşecek. Elazığ travertenin doğal oluşumunda saklı olan renk geçişleri ve çizgisel dokusu ile mimari projelerin zenginleştirilmesi planlanıyor. İşte! İş insanı Nusret Çoban ile o çok özel röportaj…

Sayın Nusret Çoban, sizi tanıyabilir miyiz?

1955 yılında Elazığ Karakoçan ilçesinde doğdum. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Bölümünden mezun oldum. İlk maden görevimi 9 yıl Şırnak’ta kömür ocaklarında yaptım. 1992 yılından itibaren Elazığ’dayım. Elazığ’a ilk geldiğimde, mühendislik ve madencilik alanında danışmanlık hizmeti verdim. Krom ve mermer ocakları açtım. Ancuz Köyü'nde faaliyet göstermekte olan traverten ocağımızı ise Almanya’da iş insanları Erkan Çoban, Celal Çoban ve Hollanda’da İş İnsanı Ümit Çoban olan üç yeğenim ile birlikte açtık.

Ancuz Mermer'de ortaklarınız var mı?
Avrupa ülkelerinde ikamet eden yakınlarımı, şehrimize yatırım yapmak ve birlikte değer üretmek üzere bizzat Elazığ’a davet ettim. Üç ortağım da iş insanı, iş sahipleri. İnşallah Cenabı Hak girdiğimiz yolda bizi utandırmaz. Bizimki gibi örnek teşkil eden çalışmalar arttıkça yurt dışından Elazığ’a yatırımlar da çoğalacak inşallah. 

Nerelere üretim yapıyorsunuz?
Şimdilik iç piyasada tüketilmek üzere üretim yapıyoruz. Pandemi sebebiyle dış piyasaya yönelik çalışmalarımızın hızı kesilse de, blok mermer satışı için girişimlerimiz ve görüşmelerimiz devam ediyor. 2018 yılından bu yana aralıksız üretim yapmaktayız.

Üretim kapasiteniz nedir? En büyük hedefleriniz arasında neler bulunuyor?
Aylık 1500 ile 2000 ton arası blok mermer üretimi yapıyoruz. Ocakta birinci kademede çalışma yaptık, ikinci kademe çalışmalarına başladık. Şu anda ilk hedefimiz ürettiğimiz blok mermerleri ve küresel tasarım anlayışı ile yurt dışına satmak. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Sahip olduğumuz güçlü potansiyel ile önümüzdeki yıllarda hem ihracatımız hem de toplam ihracat içindeki payımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda yurt dışından gelen ziyaretçilerimiz de var. Onlar kendi ülkelerindeki çalışmaları yaparak, kısa zamanda bize dönüş yapınca blok mermerlerimizi yurt dışına satmaya başlayacağız.  En büyük hedefimiz, Elazığ Traverten mermeri kavramını küresel tasarım anlayışıyla dünya hafızalarına kazımak.

Kaç personel var, mermer fabrikası kurmayı planlıyor musunuz?
Ocakta şu an 10 personelimiz çalışıyor, personellerimiz kendi alanında ehliyetli kişiler. Blok mermer üretim alanında çalışıyorlar. Mermer fabrikası ile alakalı bir çalışmamız yok. Fabrika ile ilgili bir ihtiyaç duymadık ama ileride belki olabilir. Bizim ocak çalışmamızda dolaylı olarak nakliyeciler, pazarlamacılar, dolaylı olarak baktığımızda bu mermer işletmeye gidinceye kadar 1000’e yakın insan istifade ediyor. Bu tarz ocakların çoğalması, arttırılması lazım.

Elazığ Traverten mermerinin özellikleri nelerdir?
İç piyasada özellikle bu mermerin kullanılması lazım. Mermerimizin en büyük özelliklerinden biri kendi bünyesinde mikrop barındırmaması. Traverten, tamamen kalsiyum karbonattan ve maden sularından oluşan bir kayaç, bundan dolayı da bünyesinde mikrop bulundurmuyor. Gözenekli olduğundan dolayı dış kaplamada kullanıldığında içerideki gürültüyü dışarıya, dışardaki gürültüyü içeriye vermiyor. Özellikle bodrum katlarında kullanıldığı zaman evdeki nem ve kokuyu alıyor. Traverten mermer, bu özelliklerinden dolayı yurt dışında çok rağbet görüyor, özellikle Amerika'da... Travertenin ülkemizde de daha yaygın kullanılması için çalışıyoruz.

Siz ev yada bina yapmayı düşünüyor musunuz?
Şu an bununla alakalı tamamen taştan ev yapımı üzerine mimarlarla çalışıyoruz. Tek katlı, dubleks ve üç katlı olabilir. Bu evlerde taşların birleşim yerlerinde dahi mümkün mertebe beton kullanmayacağız.  Ar-ge çalışmalarımız tamamlanınca uygun bir alanda binanın nasıl yapılıp döşendiğini hemşerilerimize göstereceğiz. Artık biçim ilhamını doğadan alıyor, Elazığ traverten ile yaşam alanlarında gelecek şekillenecek inşallah.

Yapılan binalar depreme dayanıklı mı?
Tamamen depreme dayanıklı. Yıllandıkça güzelleşen traverten ekolojik yapılarla mükemmel bir uyum sağlayarak, bulunduğu mekana doğal bir ışıltı kazandırmaktadır Eski taş yapıların çoğu özellikle Harput’ta Ulu Cami, Sarahatun Cami taştan yapılmış, duvarları kalın olduğundan dolayı bu güne kadar olan depremlerde hiçbir zarar görmemiştir. Depreme yönelik koruyucu teknolojilerin ve geleneksel yapı kültürünün aynı eksende buluştuğu yenilikçi işlere imza atmayı arzu ediyoruz.

Bu projeyi nerelerde uygulamayı planlıyorsunuz?
Ar-ge çalışmaları tamamlanıp örnek projeyi ürettikten sonra piyasadaki talebe göre uygulama planını oluşturacağız. Biz Elazığ olarak bu konuda çok şanslıyız. Ne mutlu ki, Elazığ’da iş insanlarının önünü açan, geleceği görebilen bir valiye sahibiz. Elazığ Valimiz Sayın Erkaya Yırık Beyefendinin desteği ile inşallah projelerimizi Elazığ’dan dünyaya duyuracağız.  

Son olarak güncel faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Avrupa ülkelerine blok mermer satışı için aktif görüşmelerimiz devam ediyor. İç piyasaya yönelik satışlarımız özellikle son bir yıldır oldukça hareketli, Elazığ'ın önde gelen birçok projesinde taşlarımızın kullanılmasının gururunu yaşadık. Şu an mermerimizi blok halinde çıkarıp şekillendiriyoruz. Mermer sahalarına yönelik önde gelen ülkelerde kullanılan güncel teknolojileri mermer sahamızda kullanarak Elazığ'ı sektörün lider şehirlerinden biri haline getirme hedefiyle gayretlerimizi sürdürüyoruz.