Merkez Bankası'ndan TL'ye destek adımı! Yeni başkan ilk hamlesini yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yönetim kadrosundaki değişikliğin ardından ilk iş olarak Turk lirası mevduatına geçişin desteklenmesi için yeni kararlar aldı.

EKONOMİ 5.02.2024 09:10:00 0
Merkez Bankası

KKM hesaplarında zorunlu karşılıklara 3 ayda bir faiz uygulanmasına karar verilirken, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatta ise süre uzatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'ndan yönetim değişikliği sonrası ilk karar geldi.

Merkez Bankası parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi için TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak.

ZORUNLU KARŞILIK DEĞİŞTİ

Buna göre, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak.

Katılım bankalarının TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında, benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacak.

MERKEZ BANKASI'NDA YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan 2 Ocak akşamı görevinden istifa ettiğini duyurmuş, Resmi Gazete'de yayımlanan kararda ise Erkan'ın görevden alındığı vurgulanmıştı.

Erkan'ın yerine ise yardımcısı Fatih Karahan getirildi. Merkez Bankası'ndaki değişimin piyasalarda nasıl karşılanacağı merak edilirken, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Karahan'dan ilk açıklama geldi.

Gelecek para politikasına ilişkin piyasalara mesaj veren Karahan, "Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız" dedi.