İYİP'te bir formül daha var: YETİŞ, Elazığ'lı Cihan abi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, genel başkanlığa yeniden aday olmayacağını açıklarken olağanüstü kurultayda yarışacak isimler belli olmaya başladı. ELAZIĞ'LI “CİHAN ABİ”den İYİ Parti’nin toparlanması bekleniyor. YETİŞ, Abi

POLİTİKA 9.04.2024 23:37:00 0
İYİP

YETİŞ “CİHAN ABİ” FORMÜLÜ TARTIŞILIYOR

son seçimde ağır yara alan partiyi yeniden toparlamak için farklı formüller de masaya yatırılıyor. Onlardan birisi ise Cihan Paçacının geçiş dönemi genel başkanı olarak kurultayda seçildiği ‘Cihan Abi formülü’ oldu.

Bu formüle göre, ‘Geçiş sürecinin genel başkanı seçilsin ve partiyi toparlasın. Bir ya da iki yıl sonra da olağan kongreyle koltuğunu bıraksın’ deniliyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin ve Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü yazılarında İYİ Parti’deki bu formüle dikkat çektiler.

Aytunç Erkin’in yazısında ilgili kısım şöyle:

“Cihan abi” formülü tartışılıyor

İYİ Parti kulislerinde üç isim daha dillendiriliyor. Bir formüle göre; “Geçiş sürecinin genel başkanı seçilsin ve partiyi toparlasın. Bir ya da iki yıl sonra da olağan kongreyle koltuğunu bıraksın” deniyor. Bu da parti teşkilatlarında yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Bu noktada Cihan Paçacı’nın ismi dile getiriliyor: “Cihan abi formülü partiden kopuşları engeller ve CHP’deki Altan Öymen ya da Hikmet Çetin gibi bir isim olur.” Bir tarafta da eski genel sekreter ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz’ın ismi de kulislerde konuşulanlar arasında. Poyraz’ın genel sekreterlik döneminde partiyi kamuoyunda anlatma misyonunun da altı çiziliyor. “Cihan abi formülü” ya da Uğur Poyraz ismini gündeme getirenlerin ortak fikri de şu: “Diğer isimlerin kazanacağı bir kongreden sonra kopuşların yaşanma ihtimali çok yüksek.”

Abdülkadir Selvi’nin yazısında ilgili kısım şöyle:

“CİHAN ABİ FORMÜLÜ

İYİ Parti’de başka adaylar da çıkabilir. Aday enflasyonu yaşanabilir. Ama şurası bir gerçek ki İYİ Parti kurultaya bir kaos ortamında gidiyor.

İYİ Parti’de konuşulan formüllerden biri de “Cihan Abi” formülü.

Cihan Paçacı, İYİ Parti’nin akil isimlerinden biri. Meral Akşener’le birlikte DYP’de ve MHP’de siyaset yaptılar. Aralarında “abi-kardeş” ilişkisi vardı. Ama Akşener son dönemlerde Cihan Paçacı’yı dinlemedi. Siyasi olarak yanlışlar yapmaya başladı. Bugün geldiği nokta ortada.

DYP VE ANAP BÖLÜNMÜŞTÜ

İYİ Parti’de keskin bir genel başkanlık yarışı yaşanacak. Bir taraf kazanırsa, diğer tarafın partiden kopma ihtimali yüksek. Bu geçmişte DYP’de ve ANAP’ta yaşandı. Demirel’e yakın olanlar DYP’den ayrılıp DTP’yi kurdu. ANAP’ta Mesut Yılmaz kazanınca, Özal’a yakın olan muhafazakârlar partiden koptu. Cihan Paçacı’nın bir talebi yok. Ancak parti bir kaos ortamında kurultaya gittiği için bir grup, geçiş döneminde “Cihan Abi” formülü işlesin, böylece kurultaydan sonra parti bölünmez görüşünü savunuyor. Cihan Paçacı ayrıca Meral Akşener’in hukukunu korur. Parti istikrara kavuştuktan sonra kurultaya gider, yeni genel başkanını seçer diye düşünüyor.