HAZARSAM Başkanı Bilal Çoban’dan “Sağlık Şehri Elazığ” Projesi

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban “2023 Türkiye, 2034 Elazığ” sloganıyla 10 sektörde hazırladıkları projelerinden biri olan Sağlık dosyasını Elazığ kamuoyuyla paylaştı.

GÜNDEM 19.07.2022 14:32:00 0
HAZARSAM Başkanı Bilal Çoban’dan “Sağlık Şehri Elazığ” Projesi

Sağlık Şehri Elazığ isimli projelerini Elazığ kamuoyuyla paylaşan HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban Elazığ’ın değerlendirilmesi halinde sağlık turizmde çok önemli zenginliklere sahip olduğunu söyledi.

Elazığ’ın Sağlık Turizmi açısından çok önemli ve büyük potansiyellere sahip olduğunu projelerinin genel kısmında anlatan Başkan Çoban, Elazığ’ın bölgede hem güvenlik hem de bulunduğu konum itibariyle VIP hizmet verecek sağlık donanımlarına sahip olduğunu ifade etti.

ELAZIĞ’I SAĞLIK ALANINDA BİR ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GETİRECEK GÜÇLÜ YÖNLER

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklamada, “Elazığ’ın coğrafi konumunun avantajlı bir bölgede olması, Çevre il ve ilçelerin sağlık konusunda Elazığ’ı tercih etme gelenekleri, Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin ve Fırat Üniversitesi hastanesinin, çevre illere göre fiziki mekânlarının daha iyi olması, Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin ve Fırat Üniversitesi hastanesi kadrosunun çok güçlü olması, Tanıtım yapıldığı takdirde, ön plana çıkarılacak özel tedavi yöntemlerine sahip olması, Elazığ’ın sağlık turizmiyle uyum sağlayabilecek kültürel, tarihi ve doğal güzelliğe sahip olması, Bir üniversitenin ve üniversite hastanesinin bulunması, 1038 yatak kapasitesine sahip şehir hastanesinin bulunması, Termal ve sıcak su kaynaklarının bulunması, Ağız ve diş sağlığıyla alakalı her türlü hizmeti veren Fırat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile özel diş kliniklerinin olması, Şehrin otel ve hastane inşası için uygun fiziksel yerlere sahip olması, Elazığ’da havalimanının olması, Sağlık kurumlarının niteliği açısından ise Elazığ’daki sağlık işletmeleri hem ilde yaşayan hastalar hem de çevre illerdeki hastalar tarafından yoğun bir şekilde tercih edilmesi, Elazığ’daki Hastanelerin teknolojik alt yapılarının, gelişmiş ülkeler ile rekabet edebilecek düzeyde olması, Elâzığ ili, sağlık turizmi alanında gelişime ve yeniliğe açık ciddi bir potansiyele sahip olması Şehrin çeşitli tanıtımlar ile özellikle termal turizm için gerek yerli gerekse yabancı sağlık turisti çekme potansiyelinin varlığı, Elazığ’daki hastanelerde iyi yetişmiş sağlık iş gücünün görev yapması, Elazığ’da nitelikli sağlık çalışanlarının yetiştirilmesi, Elazığ’ın genel turizm açısından önemli bir destinasyona sahip olması, Türkiye’de ucuz sağlık hizmeti sunulmasının, Elâzığ için avantaj olması” dedi.

SAĞLIK ALANINDA DİKKAT ÇEKEN ZAYIFLIKLAR

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklamada, “Branş hastanelerinin bulunmayışı, Fırat Üniversite hastanesinin kan ışınlama gibi yeni cihaz alımı ve yeni teknoloji atağı yapamaması, Sağlık turizminin şehrimizde yeni gelişen bir sektör olması, Sağlık turizmini canlandıracak yeteri kadar planlama ve çalışmaların olmayışı, Sağlık turizminin son yıllarda gelişim gösteren alternatif bir turizm sektörü olmasına rağmen, Elazığ’daki sağlık işletmeleri ve sektör temsilcilerince yeterince ön plana çıkartılamaması, İlin sağlık turizmi kapsamında termal turizme ilişkin tanıtım azlığı, Sağlık alt yapısının yeterli düzeyde gerçekleştirilmemiş olması, Ulusal ve uluslararası platformlardaki tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yeterli olmaması, Uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilmiş (JCI Akreditasyonu) hastanenin bulunmaması,  Havalimanından her yöne uçuş yapılamaması ve uluslararası uçuşların her yöne olmaması” dedi.

ELAZIĞ’I SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN BİR ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GETİRECEK FIRSATLAR

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklamada, “Elazığ’ın Golan Kaplıcaları, Jeotermal kaynaklar, Dabakhane gibi varlıklarının, termal tedavi için fırsat barındırması, Yasal konular aşılarak, şehir hastanesine bağlı olarak yada bağımsız yeni branş hastaneleri açılarak çevre il ve ilçelerden hatta tüm illerden hasta çekebilecek sağlık turizmini hareketlendirme potansiyeli, Sağlık turizminin Ülkemizde Devlet Politikası haline gelmiş olması, Elazığ’a gelen yerli ve yabancı turist sayısının giderek artması, Sağlık turizminin, sağlık işletmeleri içerisinde devamlı artan sağlıktarekabet gücünün önemli sayılabilecek bir adımı haline gelmiş olması,  Sağlık çalışanı ve diğer çalışanlarına iş istihdamı sağlaması, Ulaşım olanaklarındaki gelişimler ile seyahat imkânlarının kolaylığa kavuşması. Coğrafi konum olarak hem ulusal hem de uluslararası sağlık turizmi açısından uygun bir il olması, Ulusal ve Uluslararası seferlere açık olan bir havaalanı bulunması” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI BİR NESİL SAĞLIKLI BİR ELAZIĞ İÇİN ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKEN PROJELER

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklamada, “Günümüzde bilhassa gençlerin ve çocukların dışarıda oynanan oyunlar yerine dijital oyunları oynamayı tercih ettiğini görmekteyiz. Dijital oyunların, bireylerin işlerini aksatacak ve gerçek dünyadan koparacak seviyede oynanması ise tehlike arz etmektedir. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) oyun bağımlılığını bir hastalık olarak kabul etmiş olması da durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Dijital oyun ve ekran bağımlılıklarının çözümü konularında çağın gerektirdiği ve dünya ile rekabet edebilecek nitelikte olan bilimsel yayınlar üretebilecek bir dijital oyun ve ekran bağımlılığı araştırmaları ve tedavi merkezi kurulması düşünülmektedir. Bu merkezde dijital oyun ve ekran bağımlılığı konularında çalışmaları bulunan akademisyenlerin, tıp doktorlarının, psikologların, psikiyatristlerin ve PDR uzmanlarının desteği ile özellikle okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyindeki bireylere yönelik tedavi hizmeti verilmesi, Gerek bölgesel olarak gerekse de ülkemiz genelinde radyoloji ve ışın – ışık tedavi – onkoloji alanının, Fırat Üniversitesi Hastanesi bünyesinde güçlendirilmesi, Elazığ’ın bölgesel konumundan dolayı, bölgeden ve tüm ülkeden hasta çekebilecek, Onkoloji ve göğüs hastalıkları hastanesi açılması, “Yılda 1 milyon hasta” gibi kampanya çalışmaların yapılması, Jeotermal kaynaklardan dolayı termal tedavi amaçlı, Fizik Tedavi Hastanesi kurulması, Alternatif Tıp Merkezleri kurulması, Elazığ’ın her geçen gün Güney batı, Batı ve Kuzey Batı ekseninde büyüyen ve yeni yerleşim yerleri eklenen bir il olduğu ve şehir hali hazırda nüfusunun %55 inin kentin batı yönünde bulunan yerleşim yerlerinde yaşadığı dikkate alınarak, bu bölgeye hitap edecek bir Devlet Hastanesinin kurulması” şeklinde konuştu