ELAZIĞ'LI İŞ KADINI SÜMEYYE BAYRAM, DÜNYA’YA AÇILIYOR

Elazığ'lı başarılı iş kadını Sümeyye Bayram, aile şirketlerinde eşi Burhan Bayram ile birlikte çalışma hayatına başladı.

EKONOMİ 7.07.2021 11:43:00 0
ELAZIĞ

Elazığ'lı başarılı iş kadını Sümeyye Bayram, aile şirketlerinde eşi Burhan Bayram ile birlikte çalışma hayatına başladı. Pazarlama ile başlanılan iş hayatına 2008 yılında perde üretimi ile başlayıp halı, çeyiz eşyası, zücaciye ve mobilya sektöründe üst düzey yöneticiliğine uzanan hikâyesi üzerinden kadınlara girişimcilik ruhunun nasıl ortaya çıkacağını Ayışığı Gazetesi aracılığı ile anlattı. “Pes etmeyin. Şans diye bir şey yok inanır ve çaba gösterirseniz amacınıza ulaşırsınız” dedi. Bayram, Avrupa'ya açılmayı hedefliyor.

Kadınların içindeki girişimci ruhunu ortaya çıkarmak ve onları hayallerine ulaştırmak isteyen Elazığ'lı başarılı İş Kadını Sümeyye Bayram, sıfırdan zirveye çıkışının hikâyesini Ayışığı Gazetesine anlattı. İşte! O çok özel röportajımız…

Sayın Sümeyye Bayram sizi tanıya bilir miyiz? Ticarete nasıl başladınız?
Harputluyum. Evliyim. Üç erkek çocuğu annesiyim. MÜSİAD üyesiyim. Elazığ Belediyesi Kadın Meclisindeyim. Aile şirketimizde, eşim Burhan Bey ile birlikte pazarlamayla başladığımız ticaret hayatımızda perde mağazası açmaya 2008'de karar verdik. Perde üretimine 100 m2 bir alanda iki çalışanımızla başladık. Çalıştıkça yerimiz dar gelmeye başladı. Bayram Tekstil olarak perde daha sonrasında halı satışlarına başladık. Müşterilerimizden gelen talep üzerine çeyiz eşyaları, zücaciye ve şu anda mobilya sektörüne girdik. Yavaş yavaş müşterilerimizin talepleri doğrultusun da büyüme yönüne gittik. Şu an işletmemizde 29 çalışanımız var. Mobilya, ev tekstili, zücaciye olarak Elazığ'ın hizmetindeyiz. 

En çok hangi ürünleriniz talep ediliyor?
Bizim ana kalemimiz en çok talep edilen perde, ikinci kalemimiz ise halı devamında zücaciye ve çeyizlik ürünleri. 2021 yılında da mobilya sektörüne girdik. Hem üretim hem de hazır ürün olarak. Elazığ'da açık hesap elden taksit ile ürünlerimizi satıyoruz. 

İhracatta hedefiniz nedir? Ne tür açılımlarınız oldu?
İhracata da başladık. Müşterilerimiz ürünleri seçiyor, Avrupa'nın birçok ülkesine kapıda teslim olarak lojistik imkânımız var. Kurduğumuz lojistik sayesinde Elazığ ve Malatya'daki birçok firma bizden lojistik anlamında destek almaya başladılar böyle bir açılımımızda oldu. Amacımız ihracat konusunda daha da ilerlemek.  Şu anki ilk hedefimiz yurt dışına daha da fazla ihracat yapabilmek. İnşallah kısa dönemde Müsiad ile birlikte Afrika ziyaretimiz olacak Afrika'daki pazara da girmek istiyoruz. Afrika'da perde ve ev tekstiline çok önem veriliyor. Bizden tüm ürünlerini alan vatandaşlarımız konteynır bazında Avrupa'nın hangi ülkesi olursa olsun kapıda teslim şeklinde kendilerine ulaştırıyoruz. 

Hangi firmalarla çalışıyorsunuz?
Perde sektöründe bilinen tüm firmalarla çalışıyoruz. Bayram markası adı altında perde üretimimiz var. Halıda ise Karaca, Artemis, ideal ve spot halı markalarımız var. Özellikle halı da yazlık, post halılarda fiyatlarımız çok iyi. Çünkü üretim bandımız çok hızlı sirkülasyonumuz da çok hızlı onun için istediğimiz firmadan istediğimiz ürünü ürettirebiliyoruz. 

Elazığ Depremi ve Covid salgınında firmanız kapandı mı?
Elazığ Depremi ve Covid herkes gibi bizi de çok etkiledi. Lakin biz durup beklemedik. Mağazamızı hiç kapatmadık. Çünkü biz bir şekilde geçiniriz ama benim 29 tane elamanım var ve evlerine ekmek götürmek zorundalar. Çalışanlarımızın sigortası ve maaşlarını ödedik korkmadık rızkı veren Allah dedik devam ettik.  O 17 günlük sürede ödedik internet satışlarımız devam etti. Korkup işletmemizi kapatmadık. Yapmamız gerekeni yaptık çalışmaya ve üretime devam edeceğiz.  Biz mağazamızı açacağız Rabbim rızkımızı verecek, çok şükür ki bu süreçte hiçbir elamanımızı da çıkarmadık. 

Dolar çıkınca depolarınızda ki ürünlere zam yansıttınız mı?
Bir liraya sattığımız ürün şu an üç lira ya satmamız lazım ama biz şirket olarak şu kararı aldık. Depomuzda olan hiçbir ürüne zam yapmadık. Belki şu an sermayeden yiyoruz ama bizler bunun bir geçiş süreci olduğunu düşünüyoruz. İnsanların alım gücünün çok düşük olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı depomuzda olan hiçbir ürüne zam yapmadık. Elimizde stokta perdelerimiz vardı. Biliyorsunuz depremden dolayı TOKİ'lerin çoğunluğu teslim edildi.
 
TOKİ'lerin teslim edilmesi size yansıması nasıl oldu?
Hadi tam zamanı deyip bunu fırsata çevirmedik. Hiç düşünmedik dolar çıktı hammaddeye zam geldi takmadık bile… Depomda stoklarıma hiçbir şekilde zam yapmadan sermayemizi tüketerek insanların hizmetine sunduk. Elazığ'ın şu anda alım gücü yok denecek kadar az…  TOKİ'lere taşınan hemşerilerimiz çoğu zaten asgari ücretli. Bu insanlar zaten evlerini kaybetmiş. İhtiyaçların hangi birine yetişsinler. Bayram Tekstil olarak üzerimize düşen görevde perdelerde olabildiğince açık hesap olarak insanların kullanımına sunduk. Kiminin parası kiminin duası diyerek yolumuza devam ettik.