Elazığ’da, Kırgızistan-Türkiye İş Fırsatları Toplantısı Yapıldı

Bir dizi temas için Elazığ’a gelen Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Kırgızistan-Türkiye iş fırsatları toplantısına katıldı.

EKONOMİ 13.05.2022 15:57:00 0
Elazığ’da, Kırgızistan-Türkiye İş Fırsatları Toplantısı Yapıldı

Elazığ’da, Kırgızistan-Türkiye İş Fırsatları toplantısı gerçekleştirildi.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı salonundaki toplantıya, ETSO’nun resmi davetiyle Elazığ’a gelen Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Kırgızistan Ticari Ataşesi Begimay Bakıtbek, ETSO Başkanı Asilhan Arslan ve oda üyeleri katıldı.

ARSLAN: “HEDEFİMİZ İHRACATTA 1 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK”

Kırgızistan'ın manevi önem arz ettiğini dile getiren Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, “Türk Devletleri Teşkilatı’nın 6 üyesinden biri Türk dili konuşan devletlerden bir tanesidir. Dilimiz ve ırkımız birdir. Şuan ayrı iki devlet iki ayrı millet olarak hayatımızı devam ettiriyoruz. Her ne kadar ayrı coğrafyalarda da olsak bu birlikteliklerle birlikte gerek ticari gerek siyasi gerekse de kültürel anlamda birlikteliklerimiz var. Ortak noktamız artacak. Bu toplantılarda bu vesileye son derece önem arz ediyor. Bugün büyükelçimiz de bu vesileyle Elazığ’a geldi. İlimiz karma ekonomik yapıya sahiptir. Tarım, hayvancılık, sanayi, madencilik, sağlık ve kanatlı hayvanlar başlıca sektörlerimizdir. 2021 yılında 335 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bunun en büyüğü madencilik, mermer ve yapı malzemeleri sektörlerinden oldu. Hedefimiz bunu 1 milyar dolara ulaştırmakta. Bunu da kısa zamanda gerçekleştireceğiz” dedi.

ARSLAN: “HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI’YLA İLGİLİ, OLUMLU GELİŞMELER VAR”

Kırgızistan’la ticaret hacmini üst noktalara taşımayı hedeflediklerini dile getiren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Hazar Şiir Akşamları’nın Cumhurbaşkanlıkları himayesinde yapılması konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını kaydetti. Arslan, “Fuat Oktay beyle olan ziyaretimizde malumunuyz Elazığ’da 19 sefer gerçekleştirilen hazar şiir akşamlarının Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınması noktasında bir talebimiz olmuştu. Bununla alakalı olumlu gelişmeler var. İnanıyorum ki her iki ülkenin Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu programı bundan sonra icra edeceğiz. Kültür elçimiz, büyük düşünür Cengiz Aytmatov beyin Hazar Şiir akşamlarına katkıları çok fazlaydı bu vesileyle onun bıraktığı bu mirası bizden sonraki nesillere de taşıma adına çalışmalarımızı yürütmek istiyoruz” dedi.

ÖMÜRALİYEV: “KIRGIZİSTAN VE ELAZIĞ ARASINDA YENİ BİR SAYFA AÇALIM”

Resmi ziyaret kapsamında Elazığ’a ilk kez geldiğini dile getiren Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Elazığ’ın, Kırgızistan ve Türkiye arasında ekonomik bir köprü olabileceğini söyledi. Ömüraliyev, “İnşallah biz yakın zamandan Kırgızistan ve Elazığ arasında bir ekonomik bir köprü kuracağız. Belediye başkanı ve vali ile de görüştüm. Burada Cengiz Aytmatov Parkı var. Anlara da söyledim. Yakın zamanda bir heykel yapılır. Bu iki ülke arasında güzel bir dostluğumuz olur” diye konuştu.

Daha sonra toplantıda, Elazığ ve Kırgızistan’ın ekonomi ve iş fırsatlarıyla ilgili katılımcılara sinevizyon gösterisi sunumu yapıldı.