Elazığ Kadayıfı diğer illerden farklı

Elazığ’ın tarihi mekanlarından biri olan Kapalı Çarşı’daki Kadayıfçı Hasan Ersin Singin, vatandaşların Ramazan ayı yaklaştıkça kadayıfa yoğun ilgisinin arttığını söyledi

EKONOMİ 17.03.2022 11:42:00 0
Elazığ Kadayıfı diğer illerden farklı

Elazığ’ın tarihi mekânlarından biri olan Kapalı Çarşı’daki Baba mesleğini devam ettiren Kadayıfçı Ustası Hasan Ersin Singin, Ayışığı Gazetesine açıklamalarda bulundu.
Kapalı Çarşı’da kadayıfın maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle fiyatının da yüksek olduğunu kaydeden kadayıf ustası Hasan Ersin Singin “25 senedir mesleği yapıyorum. Liseden beri bu işle meşgulüm. Bizim diğer illere göre kadayıf yapma usulümüz biraz farklılık gösteriyor. Yapılacak tabloya göre değişiyor. Büyük bakır tepside tel tel ayıran aletini kullanarak yapıyoruz.” dedi.
Kadayıf tatlısının yapımının da zor olduğunu aktaran Singin, “80 derece sıcak ortamda kadayıf üretiyoruz. Kadayıfı yaparken kullandığımız bakır tezgâhın sıcaklığı ise 200 derece. Kadayıfın kendine özgü bir hamuru var. O hamuru tezgâhın üzerine döküyoruz. Döktükten sonra pedalla tezgâhı döndürüyoruz. Böylelikle kadayıfın her yerinin eşit oranda pişmesini sağlıyoruz. 15 saniye piştikten sonra hamuru tezgâhın üzerinden dikkatle topluyoruz. Eğer dikkat etmezsek 200 derece sıcaklıktaki tezgâh elimizi yakabilir. Son bölümde de kadayıfı tezgâhtan topluyoruz ve satışa hazır hale getiriyoruz" şeklinde konuştu.
Bir günde bir tüp bitirdiklerini, diğer masraflar da eklendiğinde kadayıf üretilirken maliyetlerin yükseldiğini belirten Singin, “Biz uzun yıllardır kaliteyi bozmadan kadayıf üretiyoruz. Maalesef doğalgazımız olmadığı için tüp kullanmak zorundayız. Bu da maliyeti yükseltiyor. Fiyatların yüksek oluşu da bundan kaynaklanıyor. Doğalgaz gelirse eminim kadayıf fiyatları daha aşağılara düşecektir" ifadelerini kullandı.
Singin ayrıca kadayıf yapılırken nişasta kullanılmasının yanlış olduğunu savunarak, Elazığ kadayıfında katkı maddesi bulunmadığı için diğer kadayıflara göre daha lezzetli olduğunu dile getirdi.