ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ ALİ ŞİŞ’İN ÇALIŞMALARI TAKDİRE ŞAYAN

Başarılı bürokratlardan Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, bilgi, beceri ve tecrübesi ile yaptığı çalışmalarla büyük takdir topluyor.

GÜNDEM 8.06.2023 20:00:00 0
ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ ALİ ŞİŞ’İN ÇALIŞMALARI TAKDİRE ŞAYAN

Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, bilgi, beceri ve tecrübesi ile yaptığı çalışmalarla büyük takdir topluyor. Yaşanan depremlerden sonra bütün zorluklara rağmen gelinen noktada çok güçlü bir Özel İdare Genel Sekreteri olarak yılmadan, yorulmadan çalışmalarına devam etmeyi başardı. Ayışığı Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Mehtap Özer Seyran’ın, başarılı bürokrat Ali Şiş ile yaptığı o çok özel röportaj…

Ayışığı Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Mehtap Özer Seyran, Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş’e çok merak ettiğiniz soruları yönelterek çok özel bir röportaj gerçekleştirdi. Bütün sorulara içtenlikle cevap veren Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş yaptığı çalışmaların ayrıntısına kadar Ayışığı Gazetesine anlattı. 

Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, “Özel İdare Valiliğe bağlı bir kurum. Valiliğin talimatlarını yerine getiren, kendi içinde meclisi olan meclisin aldığı bütçe ve program kararlarını uygulamaya döken bir birim. Özel idare son yıllar da büyük şehirler dışında olan 51 ilde var. Özel idarenin işlevi özellikle deprem, afetler ve daha ağır işlerde özel idarenin özelliklerinin daha da farkına varıldı.” dedi. 
 

ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ DİĞER İLLERE GÖRE GÜCÜ NEDİR?

Özel idare ciddi bir güç araçlarıyla personelleriyle özellikle afet deprem zamanlarında depremde yıkımdan yapıma köylerde kırsalda yol açılmasına iş makinası sağlanmasına, konteyner kentlerin alt yapısının sağlanmasına, nakillere lojistiğe ve daha birçok işlem var, alan da eksiklik görülen her konuda eksiği tamamlayan bir birim.
 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE DİĞER İLLERE HİZMETLER NELER OLDU?

Aynı köy yolu bir kaç kez tahrip oldu. Ulaşım kesildi ve tekrar açmak zorunda kaldık. Halen daha çalışmalarımız devam ediyor. Çeşitli zorluklardan da geçiyoruz. 2022 ve 2023 yıllarında yapılan çalışmalar aslında diğer yıllardan çok daha değerlidir. Çünkü deprem yaşayan ve ardından ikinci kez ağır bir deprem geçiren ilin depremle ilgili işlerini bir taraftan yürütürken diğer taraftan da yatırım yapması devletinde büyüklüğüdür. Kurumlarında profesyonelleşmesi anlamına önemlidir. 2023 depreminde deprem bölgelerine araç gönderirken bir taraftan da kendiişlerimizi devam ettirdik. Karla mücadeleyi yaptık. Diğer taraftan programlarımızı ve ödeneklerimizi ayırdık. Elazığ’da kurumlar afetlere refleks göstermeyi çözdü, öğrendi ve tecrübe edindi. Bununla birlikte kendiişlerini de yürütmeyi öğrendi. Elazığ bu tecrübeyi kazandı.
 

2023 PROJELERİNİZ NELERDİR?

2023 te ana konularımız şunlar aslın da biz sıcak asfalt yapımına devam ediyoruz. Biraz daha tekil yollardan gurup yollara başladık. Şimdi Tadım, Ürün veren grup yolunu yapıyoruz. Bir taraftan yine Elazığ Organize Sanayi Bölgesinin yolunu yaptık. Karayolları, Elazığ belediyesi ve çevre belediyelerin çalışması ile yaptık. Hayvan Organize Sanayi Bölgesi yolunu 4 km sıcak asfalt yapacağız. Ana işimiz yol standartlarının iyileştirilmesi Elazığ merkez de bulunan 6 tane büyük köyümüzün güneş enerjisi sistemine kavuşturulması gibi bir çalışmamız var. Bunun yanında içme suyu tesis geliştirmelerimiz, tarım desteklemek maksatlı tarımsal hizmetlerde ciddi desteğimiz bulunuyor. 
 

SICAK ASFALTTAKİ HEDEFİNİZ NEDİR?

Sıcak asfaltta 100 km yi geçmeyi planlıyoruz. Güneş enerjileri ile suyu temindeki büyük elektrik giderlerini azaltmak. Tarımda arıcılığı, hayvancılığı destekleme konusunda ciddi bir bütçe ayırıyoruz. Bunlar ile ilgili işlemlerimiz var. 
 

2023 HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

2023 yılında ana hedeflerimiz geçen yıl başlattığımız sıcak asfalt dökümü var. Bu yapımları devam ettirmek bu işleri yaparken de kendi araçlarımız ile kendi imkânlarımız ile yapıyoruz. İki tane finişer ekibi kurduk. O finişer ekibi ile beraber birçok özel idarede olmayan iki ekip ile asfalt döküyoruz. Geçen yıl BSK’yı kendi ekibimiz ile başlattık. Beton yol özellikle tarıma yönelik ciddi bir yatırım yapmıştık. 2022 yılında yaklaşık 50, 53 milyon civarı bir bütçe ayırmıştık. Bu yılda geçen yıl ki kadar olmazsa bu yılda 30-40 milyon arası bir rakamla tarımı destekleyeceğiz. 
 

BÜTÇE BEKLEDİĞİNİZ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

Büyük hedeflerimizden biri çöp topladıktan sonra terfi istasyonlarından vahşi depolamanın önüne geçecek çöpleri Elazığ belediyesine götürmek orada elektrik üretimi yapılıyor. Bu yıl içerisinde Sivrice Arıtma Tesisinde tadilat planlıyoruz. Çevre bakanlığımız ile görüştük bir bütçe bekliyoruz. Depremlerle afetlerle özel idarenin biraz daha farkındalığı oldu. Birçok alanda birçok etkinliği yerine getirebilecek yetki ve güce sahip. Bu yönden özel idareler ciddi bir güç olarak ortaya çıktı. 700’e yakın personelimiz var. 

 

KÖYDES BÜTÇENİZE EK BÜTÇE GÖNDERİLDİ Mİ?

Bu yılki bütçemiz 699 milyon TL, bu bütçeden KÖYDES hariç 104 Milyon da KÖYDESİ eklediğinizde 803 milyonluk bir hacmi yöneten bir il özel idaresi ortaya çıkıyor. Bu 803 Milyonun tabi büyük kısmı cari harcamalar, personelin maaşları sosyal hakları ve yatırım, yatırımda alt yapı ve üst yapı olarak farklı işlemlerimiz var. 

 

SSB SİLİNDİRLİ SIKIŞTIRILABİLEN BETON YOL UYGULAMASI ELAZIĞ KÖY YOLLARINDA UYGULANIYOR MU?

SSB dediğimiz silindir ile sıkıştırılmış beton köy yollarına uygulamaya yeni başlayacağız. İlk Haziran ayında Hoş köyünde özellikle üzüm bağlarının tozdan etkilenmemesi için o üzüm bağlarının arasında yaklaşık 11 km bir çalışmamız var.     

 

ELAZIĞ’DA Kİ KÖYLERİN İÇERİSİNE PARKE TAŞI ÇALIŞMANIZ OLDU MU?

Yaklaşık 170 bin metrekareye yakın bir kilitli parke çalışmamız oldu. Bu da köy içi temizlikte büyük önem arz ediyor. Son 3 yılda 500 bin metrekareye yakın köylerde kilitli parke çalışması olmuş durumda.  Altyapıya çok önem verildi. Drenajın sağlama kavuşturulması anlamında sürekli menfez tipi borularla yolların tahrip olmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Geçen yıl ve bu yılda buna ciddi bir ödenek ayrıldı. Metrelerce köylerin altyapısına boru döşendi. Beton yol çalışmasını başlattık, bu yılda devam ediyor. Artık çalışmalar biraz daha kalite kapsamına geçti. Köylerde zaruri ihtiyaçları ve altyapıları yüzde 90 bitirdik. Köylerde altyapı problemi kalmadı. Şebekeli içme suyu olmayan köyümüz yok.  Yolun gitmediği yer yok.

 

DİYANET KÜLLİYESİ’NİN YAPIMININ TAMAMI ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ TARAFINDAN MI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“Tarihi Harput’umuz için devasa bir eser olan Diyanet Külliyesi’nin yapım sürecinde sona gelmiş bulunuyoruz. Yapımının tamamı Elazığ İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen, ülkemize İslami Araştırmalar Merkezi statüsünde hizmet verebilecek, içerisinde 200 kişinin aynı anda konaklayabileceği, Türkiye’nin özendiği, sayılı bir tesisi Elazığ’ımıza, Harput’umuza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Genel Sekreter ALİ ŞİŞ

İnşaat Yüksek Mühendisi

1974 yılında Elazığ’da doğmuştur. İlk, Orta ve Lise Öğrenimini Elazığ’da tamamlamıştır. 1995 yılında  Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2001 yılında Fırat Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır.

 

İş Deneyimleri:

1996 - Özel Şirket - Şantiye Şefi

1996-1998 Elazığ Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü - Saha Mühendisi

1998-2000 Muş Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü - Mühendis - Köy Yolları Şb.Müdürü

2002-2005 Elazığ Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü - Mühendis - Köy Yolları Şb. Müdürü

2005-2006 Muş Köy Hizmetleri İl Müdürü

2006-2014 Elazığ İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü - Su Kanal Hizmetleri Müdür Yrd.

2014-2017 Elazığ Belediyesi Fen İşleri Müdürü - İmar Müdürü

2017-2019 Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı

2019 - ...    Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreter

 

Staj ve Seminerler:

Ulaştırma Kongreleri,

KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Birimi) Stajı

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Uygulamaları

E-Plan Otomasyon Sistemleri

CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) Uygulamaları

Profesyonel Yönetim Becerileri

Kent Müzesi Kurulumuna Yönelik Yaklaşımlar

Kültür Odaklı Tarihi Eser Koruma Yaklaşımı

Kentsel Dönüşüm Panelleri

Yabancı Dil:İngilizce - Orta düzey