Elazığ Gastro “DÜNYA’YA TANITILIYOR

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği, Ak Parti Kurucularından Dünya Yerel Yönetimler Başkanı Necati Çetinkaya’nın himayesinde....

GÜNDEM 4.11.2021 06:19:00 0
Elazığ Gastro  “DÜNYA’YA  TANITILIYOR

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği, Ak Parti Kurucularından Dünya Yerel Yönetimler Başkanı Necati Çetinkaya’nın himayesinde TC İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürlüğü Prodes Projesi ile Elazığ Gastro “Elazığ Lezzet Şöleni 2021” hazırlandık.  Hazırlıklarını sürdürdüğümüz Elazığ gastronomi kültürünü profesyonel ve bilimsel çalışma ile ulusal ve uluslararası alana taşıyacağız” dedi.

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, Elazığ Gastro “Elazığ Lezzet Şöleni 2021” adı verilen çalışma kapsamında profesyonel, bilimsel çalışmaları ve yol haritasını kamuoyuna anlatacak. Bilimsel çalışma ile Türk ve Osmanlı gastronomisinde İstanbul Saray Yemeklerinden sonra Harput Saray Yemeklerinin lezzeti ve çeşitliliği gelmekte olduğunu dünyanın en iyi mutfaklarından biri olduğunun duyurulması hedefleniyor.

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, yaptığı açıklamada, “Harput, Türk ve Osmanlı yemeklerinin bulunduğu stratejik konum ve bünyesinde barındırdığı farklı medeniyetlere beşiklik yapmış eşsiz kültürel zenginliklere sahip kadim bir şehirdir. Elazığ Mutfağı ve Harput Saray Yemekleri yani eşine az rastlanır lezzetleri içinde barındıran kendine özgün mutfağını bütün dünyaya tanıtmayı başaracağız. Herkesi Elazığ’a bekliyoruz” dedi.

Başkan Harun Seyran “Harput Mutfağı
ve Saray Yemekleri Kültür mirasımızdır”

Tarihi Harput’ta çok çeşitli kültürler buluşup kaynaşarak alabildiğince zengin bir mutfak kültürü oluştuğunu vurgulayan Başkan Harun Seyran,  bu zengin mutfak, bu günkü nesillere yani bizlere kültür mirası olarak kaldığını belirtti.
Seyran, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Elazığ Mutfağı geçmişten itibaren Türk yaşam şeklinin, Türk beslenme alışkanlıklarının ve kültürel etkileşimlerin bir sentezi sonucudur. Orta Asya, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı mutfaklarının birleşimi olarak değerlendirebileceğimiz Harput mutfağı; tereyağı, et ve tahıl çeşitleriyle birbirinden lezzetli geleneksel tatlar içeren 1300 çeşide yaklaşan bir yemek yelpazesine sahiptir. 9000 Yıllık mutfak kültürümüzü tüm ülkeye tanıtmak. Unutulmuş ve günümüz mutfağın da kullandığımız yemek çeşitlerinden bir kısmını sergileyeceğiz, tanıtacağız.” dedi.

“Yemeklerimizi sadece yapmıyoruz,
tatma imkânı da sunuyoruz”

Projenin ilk etabında yapılacak etkinlikte çeşitli yemekleri sergileyip tatma imkânı sunmayı planladıklarını belirten Başkan Harun Seyran, “Katılımcılarımız ülkemizde Gastronomi alanın da söz sahibi değerli hocalarımız, gastronomi federasyon başkanları,  ünlü şeflerimiz, ulusal, yerel gazeteciler ve gastronomi youtuberlar olacak. Elazığ yemek kültürünü ve yemek çeşitlerimizi anlatacağız. Amacımız, Elazığ ve Harput mutfak zenginliğimize dikkat çekmek farkındalık yaratmak. Sergi ve ikramlar sonrasın da yapacağımız Elazığ Gastronomi Şurası II ile çocuklarımızın ve gençlerimizi obez tuzağına hazır yiyeceklerin sağlık açısından değerlendirilmesi, yöresel mutfağımızla sağlıklı ve düzenli beslenmenin etkileri anlatılacak. Elazığ mutfağının geleceği ve bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritasının izlenmesi gerektiği, yemek tescil işlemleri,  Unesco şehirler konusundaki çalışmada atılacak adımlar konuşulacak.” Dedi.

“Elazığ ve Elazığ Gastronomisine öncülüğünden dolayı Değerli büyüğümüz Necati Çetinkaya’ya çok teşekkür ederiz”

Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Harun Seyran, “Ak Parti Kurucularından Dünya Yerel Yönetimler Başkanı Necati Çetinkaya’nın himayesinde TC İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürlüğü Prodes Projesi ile Elazığ Gastro “Elazığ Lezzet Şöleni 2021” yapmayı Allah nasip etti ve çok farklı bir ivme kazandırdı. Elazığ olarak çok değerli büyüğümüz Necati Çetinkaya’ya şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.