Depremzede Esnaflar Talep Dosyasını Erdem’e İlettiler

Abdullahpaşa Mahallesi esnafları dükkanları ile ilgili oluşturdukları talep doyasını Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Cemil Erdem’e verdiler.

GÜNDEM 29.05.2021 14:36:00 0
Depremzede Esnaflar Talep Dosyasını Erdem’e İlettiler

24 ocak 2020’de meydana gelen deprem sonrasında dükkanları yıkılan Abdullahpaşa Mahallesi esnafları dükkanları ile ilgili  oluşturdukları talep doyasını Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Cemil Erdem’e verdiler.

 Abdullahpaşa Mahallesi esnafları tarafından hazırlanan talep dosyasını Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Cemil Erdem’e veren Ferhat Evsen dosya takdiminden önce mahalle esnafları adına açıklamalarda bulundu.  Evsen yaptığı açıklamada yıkılan dükkanlarının yerine yapılan dükkanların ihtiyaçlarına cevap veremediğini  vurguladı. Evsen yapılan dükkanların metrekaresinin çok küçük olmasından dolayı deprem öncesinde yaptıkları meslekleri yapmalarının imkansız olduğunu açıkladı.

“Şuana Kadar Hiçbir Çözüm Bulunamadı”

Ferhat Evsen, Abdullahpaşa Mahallesi esnafları adına yaptığı açıklamada,” İşyerlerimiz yıkılacağı zaman bize daha modern işyerleri yapılacağı söylendi. Ancak geldiğimiz gün itibariyle esnaflar adına henüz kalıcı bir çözüm bulunmadı. 154 esnafa teslim edilecek dükkanların teslim edildikten sonra akıbeti belli değil. 154 tane esnafın yarın teslim edildikten sonraki akıbetleri belli değil. Bizlerde yaklaşık 1 senedir kendi aramızda esnaflarla konu hakkında yetkililere dilekçe ile başvuruyoruz. Ama bugüne kadar bir netice elde edemedik. Burada yaklaşık 154 esnafın çoğunluğu da mülkiyet sahibi. Bu mülkiyet sahibi esnafımızda buradaki mevcut tüm odalarımıza bağlı. Bu saatten sonra inşallah güzel bir haber bekleriz. Şuana kadar hiçbir çözüm bulunamadı. Abdullahpaşa esnaflarının yıkılan işyerleri 3 katlı imara açık yerlerdi. Şuanda mevcut dükkanlar yıkılıp yerine 6 katlı apartmanlar yapıldı. Bu zeminler tek katlı dükkanlara elverişli değilse neden 6 katlı işyerleri yapıldı? Bize belirlenen arsa bedel fiyatları şuanda Elazığ’da yapıldıktan sonra bina altlarında yapılan bile 15-25 metrekare dükkanlarının 1 yıllık kira bedelleri bile değildir. Arsa bedellerinin bir an önce gözden geçirilip esnaf lehine güncellenmesi gerekiyor. 15-25 metrekarelik dükkânlarda ancak emlakçı ancak tütüncü dükkanı açmamız gerekiyor. Başkada hiçbir mevcut bir iş yeri faaliyet gösteremez. Önceden orada imalat sektöründe insanlar vardı. Bu esnaflar apartman altındaki yerlerde faaliyetlerine devam edemezler. Deprem ve pandemiden dolayı ödemelerimiz başladı. Depremde dükkanı yıkılan esnafa bazı yardımların tekrar başlatılmasını istiyoruz. Çünkü bazı esnaflar olmayan dükkanın binanın vergisini ve kredisini ödüyorlar. Abdullahpaşa’da 154 dükkan yıkıldı ve 300’e yakın dükkan yapıldı ama metrekare olarak hesapladığımız zaman yapılan 300 dükkanın metrekaresi 154’ünün yarısı kadar etmiyor. 154 esnafın sorununa kimse duyarlı bir şekilde yaklaşmadı. Çözüm noktasında gerekli irade gösterilmedi. Esnafların sesi duyuldu duyuldu yoksa 2 ay sonra kimse gidip bize yeni ev bize yeni dükkan yapın diyemez” Dedi.  Esnaf ve sanatkarlar Birliği Başkanı Cemil Erdem ise yaptığı değerlendirmede esnafların sorununu çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.