ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRÜ HİKMET ŞİŞECİOĞLU, "YENİ BİNAMIZ 2024’ÜN SONUNDA HİZMETİNİZDE"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu Ayışığı Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 24.01.2024 18:00:00 0
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRÜ HİKMET ŞİŞECİOĞLU,

Müdür Şişecioğlu, 102 bina yıkık-acil yıkılacak, 10.694 bina ağır hasarlı, 307 bina orta hasarlı,  konutun riskli olduğunu söyleyerek "Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm. Yeni hizmet binamız 2024 yılı sonuna doğru tamamlanacak" dedi.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Şişecioğlu, Ayışığı Gazetesine gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. 
Elazığ bir deprem şehri olduğunu anlatan Şişecioğlu, fay hatlarına yakın konutların yapılmaması gerektiğini söyledi.
Elazığ’da depremlerin yıllardır olduğunu ve devam edebileceğini dile getiren Müdür Şişecioğlu, şöyle konuştu:
“(Fay hatları) Aşağıda müthiş bir güç var. Bu güç hepimizin gücünün çok üstünde onunla savaşamayız. Onu bilmek, ona uygun şekilde hareket etmek ve ona uyum içinde hayatımızı sürdürmek. Tespitlere göre İl genelinde toplam 36.864 binada hasar tespiti yapılmıştır. Bunlardan 102 bina yıkık-acil yıkılacak, 10.694 bina ağır hasarlı, 307 bina orta hasarlı, 9870 bina az hasarlı konut çok riskli görünüyor ve bir an önce değişmesi, dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan tek şey, kentsel dönüşüm. Şu ana kadar dünyada kentsel dönüşüm dışında başka bir formül bulunamamış. Bunun içinde büyük çaba içindeyiz.”

“226 personel ile hizmet vermekteyiz””

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ülkemizin 2023 vizyonunda, gerek çevresel değerlerin korunması, gerekse de şehirleşme noktasında büyük rol üstlenmiştir. Bakanlığımız; yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair mevzuatı hazırlamak, kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütmek, uygulamaları denetlemek, mesleki hizmetlerin gelişmesini sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve çevremizin ve doğanın korunmasını sağlamak üzere yapılandırılmıştır.

Elazığ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; ÇED ve Çevre İzinleri, Çevre Yönetimi ve Denetimi, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm, Yapı Denetimi, Yapı Malzemeleri, Yapım- Proje, İmar ve Planlama, Tabiat Varlıkları Koruma, Yerel Yönetimler, Afet Koordinasyon, İnsan Kaynakları ve destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürlüğü ile çok geniş bir yelpazede 226 personel ile hizmet vermektedir. Müdürlüğümüz personel, araç ve donanım bakımından yeterli düzeydedir.” dedi.

“Yeni Hizmet Binasının inşaatı başladı”

Zemin+3 kat ve toplam 9.000m2 kapalı alana sahip olacağını aktaran Şişecioğlu, şunları söyledi: “İnşaat devam etmektedir. Program dâhilinde 2024 yılı sonuna doğru tamamlanması planlanmaktadır.” dedi.

“Teknik elemanlarımızca hasar tespiti yapılmıştır”

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık İlçe merkezli depremde ilimizde etkilendiğini söyleyen Şişecioğlu, “Türkiye Afet Müdahale Planının (TAMP) kurumumuza yüklediği sorumluluk kapsamında Depremin olduğu ilk günden itibaren teknik elemanlarımızca hasar tespit çalışmaları yapılmıştır. 

Ön hasar, kesin hasar ve itirazlı hasar tespit olmak üzere 3 aşamada hasar tespit çalışmaları 26 Mayıs 2023 tarihi itibariyle tamamlanmış ve Bakanlığımız Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak 29 Mayıs 2023 tarihinde askıya çıkarılıp ilan edilmiştir.

İl genelinde toplam 36.864 binada hasar tespiti yapılmıştır. Bunlardan 102 bina YIKIK-ACİL YIKILACAK, 10.694 bina AĞIR hasarlı, 307 bina ORTA hasarlı, 9870 bina AZ hasarlı, 13.840 bina ise HASARSIZ olarak tespit edilmiştir. Hasar tespit sonuçları ilan edildikten sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hak sahipliği çalışmaları da tamamlanarak ilan edilmiştir.” dedi.

“TOKİ ev ve iş yerleri Afet Müdürlüğü aracılığı ile teslim edilecektir”

Müdür Şişecioğlu, “6 Şubat 2023 depreminden sonra TOKİ tarafından İlimiz Aşağı Demirtaş ve Yemişlik bölgelerinde 3 etap halinde toplam 1.887 konut ve 6 adet fırın inşaatı devam etmektedir. Bu 3 etaptan tamamlanan konutların hak sahiplerine teslimatı önümüzde ki günlerde Afet Müdürlüğü aracılığı ile teslim edilecektir. Diğer etapların ihale süreçleri TOKİ tarafından yürütülmektedir.

Bakanlığımız Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan konutlar deprem, ısı yalıtımı, binaların yangından korunması, erişilebilirlik vb. diğer yönetmelik ve standartlara uygun bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca bu konutlar; altyapısı ve ulaşımı tamamlanmış, sosyal donatıları yeterli; parkları, bahçeleri ve çevre düzenlemeleri birlikte bir bütün olarak yapılıp hak sahiplerine teslim edilmektedir.”

“Yıkım işleri hızlı bir şekilde devam etmektedir”

Şişecioğlu, “Ağır hasarlı tespit edilen 10.694 binanın 891 adeti Betonarme, 9.803 adeti Yığmadır. Afat Başkanlığının talimatları gereğince Ağır hasarlı binaların yıkım işlerinde İl Özel İdaresi yetkili kılınmıştır. Hasar tespitlerinin kesinleşmesi ve ilan edilmesine müteakiben İl Özel İdaresi tarafından yıkım ihaleleri yapılarak, öncelikle çok katlı binalardan başlamak üzere yıkım işleri başlatılmıştır. Bu binaların % 86’ya yakını yıktırılmış olup, yıkım işleri hızlı bir şekilde devam etmektedir.

15 Temmuz 2023 tarih ve 32249 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7456 sayılı Kanun ile 6 Şubat 2023 tarihli depremler sonucunda binaları Orta ve Ağır hasarlı afetzedeler istemeleri halinde Yerinde Dönüşüm uygulanmasından faydalanması hususunda düzenleme yapılmıştır.17 Temmuz 2023 tarihi itibariyle başvurular 

başlamış olup, toplam 18 ili kapsayan bu uygulama ile an itibari ile 256.000 inin üzerinde müracaat vardır. İlimizde de 5.350 başvuru yapılmış olup, başvurular e-devlet üzerinden devam etmektedir. Bakanlığımız tarafından uygulama Yönetmeliği de yayınlanmıştır.

Başvurusu uygun olanlara her türlü uygulama projesi ve teknik destek Bakanlığımız tarafından sağlanacaktır.

     Konut için    : 750.000,00 Hibe – 750.000,00 Kredi

     Ahırlı Konut :750.000,00 Hibe -  1.000.000,00 Kredi

     İşyeri için     :400.000,00 Hibe – 400.000,00 Kredi

Kredileri inşaat bittikten 2 sene sonra başlayıp 10 yılda faizsiz eşit taksitlerle geri alınacaktır.

 Elazığ geçerli başvuru sayısı                 :4.028

 Merkez                          :2.638

 İlçeler                           :1.390

 Konut                           :3.245

 İşyeri                            : 351

 Ahırlı Konut                  : 432

Bu gün itibari ile 22 adet inşaat başlatılmış olup, diğerlerinin işlemleri devam etmektedir.

            Müdürlüğümüzde Yerinde Dönüşüm Bürosu açılmış olup vatandaşlarımıza bilgi verilmektedir.

            Bütün bu çalışmalarda emeği geçen, katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. İlimizde Sayın Valimizin riyasetinde tüm kurumların uyum ve koordine içerisinde çalışmalarından ziyadesi ile memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Ayışığı ailesine bu röportajdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi