Başkan Bilal Çoban'dan, ‘Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi’

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) tarafından hazırlanan Doğu ve Güneydoğu Cemiyetleri tarafından desteklenen ‘Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi’ umut oldu

GÜNDEM 18.02.2023 17:00:00 0
Başkan Bilal Çoban

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban tarafından hazırlanan Elazığ başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Cemiyetleri tarafından desteklenen ‘Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi’ ile Elazığ’dan Türkiye’ye umut kapısı oldu. Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban; “Yaralarımızın sarılması belki uzun bir süre devam edecek. Depremin yıkıcı etkisini hem ülkemiz açısından hem de vatandaşlarımız açısından büyük acımız olarak maalesef yaşıyoruz. İlimizin 11. İl olarak Afet Bölgesi’ne alınması gibi birçok arkadaşlarımız ile kanaatlerimizi ifade ettik. Özellikle kanuna dayalı olarak, Afet Kanunu’na göre ‘Elli ve daha üzeri bina sayısı yıkılmışsa bir ilde, o il Afet Kanunu’nda Afet Bölgesi olarak’ ilan edilir. Biz bu noktadan hareketle afet bölgesi kapsamına alınan 11. iliz. ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi’ ile toplumun yoksul kesimini oluşturan Yeşil Kart kapsamında üzerinde tapu ve düzenli maaşı olmayan vatandaşlarımızı hiçbir ücret ödemeden ev sahibi yapmak amacıyla 11 ilimizin Gazeteciler Cemiyet Başkanları ile bir araya gelerek nihai hedefimize ulaşmak istiyoruz. Nihai hedefimiz ise Sayın Cumhurbaşkanımıza bu projeden bahsetmek ve projeyi sunarak vatandaşımızın bir an önce bedava konutlarına kavuşmasını sağlamak. Devletimizin imkânları ile yapılacak olan her iş zaten üst düzey hizmetler olduğu için biz de geliştirdiğimiz her hizmeti sunma taraftarıyız” dedi.

 

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban Projeyi yüzyılın iyilik hareketi olarak yorumladı. Projede başlıca amacın projenin Cumhurbaşkanına sunulması ve ülkemiz için güzel işler yapmak olduğunu söyledi.

“TECRÜBELİ BİR İL OLARAK NELERİ YAPABİLECEĞİMİZİ ÇOK DAHA İYİ BİLİYORUZ”

Umutsuz zamanlardan umutlu zamanlara evrilme sürecinde olduğumuz ifadelerini aktaran HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, “6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’da ilimizi de etkileyen depremler oldu. 17 Ağustos gibi 24 Ocak gibi bu depremde ülkemizi büyük üzüntüye boğdu. Unutulmayacak acıların unutulmaz tarihleri. Bu yaralarımızın sarılması belki uzun bir süre devam edecek. Depremin yıkıcı etkisini hem ülkemiz açısından hem de vatandaşlarımız açısından büyük acımız olarak maalesef yaşıyoruz. İlimizin 11. Afet Bölgesi’ne alınması gibi birçok arkadaşlarımız ile kanaatlerimizi ifade ettik. Özellikle kanuna dayalı olarak, Afet Kanunu’na göre ‘elli ve daha üzeri bina sayısı yıkılmışsa bir ilde Afet Kanunu’nda Afet Bölgesi olarak’ ilan edilir. Biz bu noktadan hareketle  afet bölgesi kapsamına alınan 11. iliz. Deprem hususunda en önemli konumuz insan ve yaşam olduğu için projemizden bahsederek neler yapılması gerektiğini paylaşmak istiyoruz. 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi’nde yüz bin evsize yirmi bin konut adı altında bir proje sunmuştuk. Devletimizle ilişki kurarak projemizi beyan etmiştik. O günün şartlarında TOKİ Elazığ’da yapım sürecine başladığı için biz projemizi hayata geçirememiştik. Depremden dersimizi alarak; dersimize daha iyi çalıştık. Artık tecrübeli bir il olarak neleri yapabileceğimizi çok daha iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA 100 BİN BEDAVA SOSYAL KONUT PROJESİ”

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Çoban, “Bugün Elazığ’daki Gazeteciler Cemiyet Başkanları ile beraber bir projeyi başlatıyoruz. Bu projeye Elazığ’dan başlıyoruz. Tecrübemizi ülkemize yaymak zorundayız. Bu tecrübelerimizi ülkemiz ve vatandaşlarımızın yararına sunabileceğimiz bir projemizi hazırladık. Projemizin konusu Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi. Bu projeye çok iyi hazırlık yaptık. Geçmiş tecrübelerimizle önümüze bakarak bu sürecin olumsuz etkisini en aza indirmek ve vatandaşımızın rahat etmesini sağlamak adına böyle bir proje hazırladık. Elbet yaralarımız ve acımız çok büyük fakat bu yaralarımızın ve acılarımızın sarılması gerekiyor. Allah ölenlerimize rahmet eylesin. Kalanlarımıza ise sabırlar versin. Önümüze bakmak zorundayız. Şehirlerimizin bir an önce ayağa kalmasına katkı koymak zorundayız. Elazığ olarak biz buradayız” dedi.
 

“AMACIMIZ; CUMHURBAŞKANIMIZA ULAŞMAK VE PROJEMİZİ ANLATMAK”

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Çoban; “Gazeteciler Cemiyet Başkanlarımız ile istişare halindeyiz. 10 ili kapsayan ziyaret gerçekleştirdik. Oradaki Gazeteciler Cemiyet Başkanlarımıza hem baş sağlığı hem de geçmiş olsun diyerek yanlarında olduk. Elazığ olarak orada olacağız ve projemizi 10 ilimizde anlattık. Daha önce Elazığ için bir Kanun Hükmünde Kararname istemiştik. Konut yardımında bulunan şirketler vergisinden düşerler diye. Bugün bu Kanun Hükmünde Kararname Türkiye’de uygulanıyor. Konut yardımında bulunan şirketler vergisinden düşecekler. Bu noktadan hareketle biz en az 100 bin bedava sosyal konut projesi üreteceğimizi düşünüyoruz. Projemizin amacı; toplumun yoksul kesimini oluşturan Yeşil Kart kapsamında üzerinde tapu ve düzenli maaşı olmayan vatandaşlarımızı hiçbir ücret ödemeden ev sahibi yapmak. Bu amaçla 11 ilimizin Gazeteciler Cemiyet Başkanları ile bir araya gelerek nihai hedefimize ulaşmak. Nihai hedefimiz ise Sayın Cumhurbaşkanımıza bu projeden bahsetmek ve projeyi sunarak vatandaşımızın bir an önce bedava konutlarına kavuşmasını sağlamak. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Proje’miz hazır. Bizim başlıca amacımız Cumhurbaşkanımıza ulaşmak ve projemizi anlatmak. Biz bu projenin aşamalarında yer alacak değiliz. Sadece ülkemiz için vatandaşlarımız için projemize Sayın Cumhurbaşkanımızın da bakmasını istiyoruz. Her bir insana dokunabilmek ve fayda sağlamak adına böyle bir proje gerçekleştirdik. Devletimizin imkânları ile yapılacak olan her iş zaten üst düzey hizmetler olduğu için biz de geliştirdiğimiz her hizmeti sunma taraftarıyız. Hem yurt içinde hem de yurt dışında önem taşıyacak bir proje. Bu proje ile Türkiye ayağa kalkar. Cemiyet Başkanlarımız da çok duyarlı davrandılar. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ankara temaslarımız sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Elazığ’dan Türkiye’ye umut kapısı “şeklinde konuştu.

NAFIZ KOCA: BİZİMLE BİRLİKTE AYNI ACIYI YAŞAYAN İLLERİMİZ İÇİN YOLA ÇIKTIK

Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca; “Yaşanan depremde ne yazık ki meslektaşlarımızdan da 15 arkadaşımızı kaybettik.  Ülkemizde yaşanan böylesi kötü bir dönemin bir daha yaşanmamasını diliyor ve tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Kalan vatandaşlarımıza da sabırlar diliyorum. Yaşanan depremin ardından Sayın Bilal Hocamın hazırlamış olduğu Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi son derece önemli ve takip edilmesi gereken bir projedir. 2020 yılında yaşamış olduğumuz Elazığ Depremi’nde de Bilal Hocamın hazırlamış olduğu proje bu doğrultudaydı. Her daim insan yararına olan her projemizde Cemiyet Başkanları olarak eliminden geleni en iyi şekilde yaparak destek veririz. Elazığ insanı münevver insandır. Elazığ insanı acıdan anlayan ve bazı krizleri fırsata çeviren yapıda olduğu için bu dönemde kendi acımızı bir kenara bırakarak bizimle birlikte aynı acıyı yaşayan 10 ilimize ilham olmak adına yola çıkıldı. Depremi yaşayan 11 ildeki Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ile ziyaret ederek hem onların acılarını paylaşma adına hem de taziyelerimiz sunma adına vesile kılarak projeyi hayata geçirmek için bugün itibariyle deprem bölgelerine geçeceğiz. Konuyu Cumhurbaşkanımıza ileterek böylesine anlamlı bir projenin Türkiye’de yeni yüzyılımız da yüz bin konut ile insanlarımızın acılarına merhem olup konut inşası için kıvılcım başlatacağız. Cemiyet Başkanlarına ve projenin mimarı olan değerli hocamız Bilal Çoban’a şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.

KONUTLARLA HEDEFLENEN AMAÇ

Amaç; devlet ve milletin el ele vererek yaralarını sardığı illere, deprem sonrası dünyanın her yerinden turizm hareketliliği sağlamak, şehirlerin tanıtımına katkı koymak ve sponsorların reklam kalitesini artırmaya destek olmaktır. Konut yapacak şirket veya kuruluşlar, yapmak istedikleri ev tipini kendileri seçebilecek ve belirlenecek bir proje ile kendi reklamlarını, amblemlerini, renklerini kullanabileceklerdir. Böylelikle, birkaç yıl sonra turizm hareketliliği sağlandığı zaman, hangi konutların kimler tarafından yapıldığının bilinmesi sağlanarak, sonraki kampanyalarda sponsor olmak isteyenler özendirilecektir.  11 ildeki Sosyal Konutların yapımı için arsalar TOKİ marifetiyle üretilecek ve yine yapım sürecini TOKİ koordine edecektir.

PROJEYE BAĞLI 11 İLİMİZDE YAPILACAK KONUT TİPLERİ 

Konut tipleri, her şehrin tarihi geçmiş dokusuna uygun olarak, ayrı ayrı belirlenerek; geçmişe bağlılığımızı esas alıp bu fikirle konut tipleri yapılması hedeflenmektedir.
1. Kahramanmaraş: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Kahramanmaraş tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

2. Gaziantep: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Gaziantep tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

3. Malatya: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Malatya tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

4. Diyarbakır: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Diyarbakır tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

 5. Şanlıurfa: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Şanlıurfa tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

6. Hatay: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Hatay tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

7. Adana: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Adana tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

8. Adıyaman: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Adıyaman tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

9. Osmaniye: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Osmaniye tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

10. Kilis: Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Kilis tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.

 11. Elazığ: Artuklu mimarisi ile yapılacak evler, Urartu mimarisi ile yapılacak evler, Selçuklu mimarisi ile yapılacak evler, Osmanlı mimarisi ile yapılacak evler, Harput tarihi mimarisi ile yapılacak evler ve günümüz mimarisi ile yapılacak evler.