AGAFED Başkanı Ahmet Karaman, “Elazığ yemeklerini menülerimize koyduk”

Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Karaman, “İstanbul gibi kozmopolittik bir yerde Ankara, İzmir ve Ege bölgesinde Elazığ yemeklerinin reçetelerini aldık, yaptık”

YAŞAM 18.01.2024 17:40:00 0
AGAFED Başkanı Ahmet Karaman,  “Elazığ yemeklerini  menülerimize koyduk”

Elazığ Belediyesi, Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği ortak projesinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla Genel Müdürlüğü himayesinde ve destekleriyle hazırlanan Cumhuriyetimizin 100. yılında Elazığ'ın 100 yemeğin tanıtımı ve tadımı yapılarak “Eskimeyen Elazığ Yemekleri ve Deprem Yaralarının Gastronomi ile Sarılması Projesi ve Çalıştayı” ile Elazığ'ın yemekleri tanıtıldı.
Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Karaman, şunları söyledi: “4 yıldır Elazığ'a geliyorum, bundan önceki yıl yine bu kürsüden konuşmayı yaparken Elâzığ'ın unutulan yemeklerinin gün yüzüne çıkması bir çok platformda yer verilmesi gerekiyor. Biz aşçılar federasyonu olarak neler yapacağımızı söylemiştik ve de biz bu sözlerimizin arkasında durarak İstanbul gibi kozmopolittik bir yerde Ankara, İzmir ve Ege bölgesinde Elazığ yemeklerinin reçetelerini aldık ve buranın hammaddelerini de alarak menülerimize koyduk. Elazığ yemeklerini insanlara tanıttık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Yine geçen yıl havalimanında yaptığımız çalışmalarla bu Elazığ mutfağı kültürünü taşıdığımızı söylemiştik. Şimdi bizim amacımız Allah nasip ederse sadece Elazığ'ımızı değil Güneydoğu, Doğu Anadolu mutfağımızı Elâzığ'ımızı eskimeyen bu yemeklerini dünya platformuna taşımak. Şükürler olsun ki ülkemize MICHELIN Yıldızı girdi ve çalışmaları başlattı. MICHELIN Yıldızı gastronomide verilen en büyük ödüldür. MICHELIN Yıldızı olağanüstü yemekler sunan restoranlara verilir. Her yerde uyguladıkları 5 kriteri dikkate alıyor: malzemelerin kalitesi, lezzetlerin uyumu, pişirme tekniklerine hakimiyet, şefin kişiliğinin yemek deneyimine yansıması ve en önemlisi, müfettişlerin ziyaretleri arasındaki tutarlılığı. MICHELIN Yıldızı tabaktaki yemek için verilir, başka bir şeyden değil. Bir restoranın tarzı, mutfağın türü veya resmiyet ya da gayri resmiyet derecesinin ödül üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Herhangi bir stili ve mutfağı olan herhangi bir restoran Yıldız almaya hak kazanabilir. Bir işletme şeflerinin yemeklere verilen değerdir. MICHELIN Yıldızı İstanbul, bodrum ve inşallah 81 ilde kısmet olur MICHELIN Yıldızı görev alırsa bu yemeklerimiz daha fazla tanıtılacak ve daha fazla insanlara ulaşacak. MICHELIN Yıldızı niye anlatmak istedim. MICHELIN Yıldızı amacı şudur sürdürebilirlik ve erişebilir işte Elazığ mutfağının eskimeyen yemekleri ve unutulan tekrardan çıkarılan yemekleri bu çalışmalarla biz şeflerle buluşacak mutfaklarımıza aş olacak ve bizler tanıtmaya devam edeceğiz. Ben dört yıldır memleket ve Elazığ sevdasıyla canla başla çalışan Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanım Harun Seyran'a ve değerli eşleri Araştırmacı Gazeteci Yazar Mehtap Özer Seyran hanımefendiye sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sizlerle birlikte koca bir alkış istiyorum çünkü yılmadan usanmadan yorulmada canla başla uğraştıklarına şahitlik edenlerden biriyim. Sevgili büyüklerimizin il idarelerinin desteği ile biz bu hedeflere sağlam adımlarla gidiyor olacağız. Biz Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu olarak üye derneğimiz Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Deneğinin sonuna kadar arkasındayız. Hedef olan yüz yemek reçetesinin yüz hedefin buradan da bizim sözümüz olsun olabilen her menüde dalgalandırmaya gayret göstereceğiz. Tekrar teşekkür ediyorum hepinize iyi günler diliyorum.”